Източник на илюстрацията: www.euavtochasti.bg

Спирачната система е една от най-важните в нашия автомобил, тъй като тя е от основно значение за безопасността както за нас като шофьори, така и за околните на пътя. За да бъдем спокойни по време на шофиране, тя трябва да е изрядна и да работи перфектно. Затова е хубаво да се запознаем как точно функционира тя и какво още трябва да знаем за нея.

Да започнем първо с въпроса от какво се състои спирачната система?

Съвременните производители на автомобили масово използват дискови спирачки, а има и такива с барабани. Те биват управлявани от хидравлична система. Компонентите при дисковите спирачки биват спирачен диск, спирачен апарат, в който се намират бутала, накладки, спирачни маркучи.

При барабанните спирачки е по-различно. Те се състоят от следните компоненти: барабан, челюст, цилиндър, бутало, възвратна пружина, регулатор.

Как работи спирачната система ?

При дисковите спирачки има диск, прихванат от спирачния апарат, в които има малки хидравлични бутала, работещи под натиск от главния спирачен цилиндър. При натискане на педала на спирачката, буталата притискат накладките, които се намират от двете страни на диска като така те забавят или напълно спират колата.

При барабаните спирачки барабанът се прикрепя към колелото , като така наречената стационарна задна пластина, на която има две извити челюсти, носещи накладки, обхваща отворената му страна. При натискане на педала на спирачката, челюстите биват избутвани от буталата чрез хидравлично налягане към цилиндрите на колелата, като по този начин автомобилът бива забавен или напълно спрян, вследствие на притиснатите накладки към вътрешността на барабана. Движението на челюстите е ограничено чрез регулатор, като при по-старите системи регулирането става ръчно, а при по-новите – автоматично.

За разлика от дисковите спирачки, които са много по-устойчиви от гледна точка на прегряване, при барабанните спирачки има риск от прегряване ако се използват често в кратък период от време, което може да доведе до загуба на тяхната ефективност, докато не бъдат охладени.

Как да разберем ако нещо не е наред със спирачната система?

Когато има някакъв проблем със спирачната система, съответно има признаци, чрез които можем да разберем това. Най-често срещаните признаци за проблем със спирачките са скърцане на спирачките, пропадане на педала на спирачката, пружиниращ педал на спирачката, придърпване на автомобила по време на спиране, както и треперене на волана. Течовете на спирачна течност, износването на накладките и на спирачните дискове, износването на спирачните апарати са сред най-честите повреди на спирачната система.

След казаното дотук, при наличието на някой от тези признаци, всеки водач трябва да предприеме действия по отстраняването на проблема. Най-често проблемът може да бъде решен чрез смяна на накладките на спирачките, подмяна на спирачните дискове както и смяна на спирачна течност. В някои случаи може да се наложи и ревизиране на спирачните апарати.