Защо е важно да се грижим за нашия лаптоп?

Може би сте забелязали, че напоследък лаптопите превзеха ежедневието на съвременния човек. Вероятно, защото ни дават свободата да вършим работата си откъдето пожелаем. И макар за някои от нас това да е само мираж, покрай дистанционната работа много хора успяват да работят от различни точки на света. И какво по-хубаво от това да вършите работата си от хижа в планината или бар на плажа вместо от скучния офис?

Колко е средния живот на един лаптоп?

Трудно е да се изчисли колко време ще можете да разчитате на лаптопа си, но се очаква да можете да го използвате спокойно минимум 3-4 години. Колкото по-добре се грижите за него, толкова по-дълго време ще издържи. Представете си го като купуване на нова кола – в началото разходите са по-малки, тъй като се налага само смяна на консумативи, но колкото повече време минава, толкова по-големи стават те, защото се налага да заменяте повредени компоненти.

Как да се грижим за лаптопа си и да удължим живота му?

За да извлечете максимална полза от работата с вашия преносим компютър,е добре да следите за няколко основни неща:

Грижа за батерията

Грижата за вашата батерия за лаптоп е може би едно от основните неща, на които трябва да обърнете внимание. По-новите модели преносими компютри се произвеждат с вградена батерия. Тя е тънка и заема по-малко място, но по-трудно се охлажда. Ако не почиствате редовно лаптопа си, това може да доведе до прегряване на батерията, което от своя страна може да допринесе за подуването на батерията. Подутата батерия пък често притиска различни компоненти (най-често тъчпад или клавиатура) и прави лаптопа неизползваем.

Без значение дали батерията е по-нова или по-стара, ако следвате тези прости правила, ще можете да й осигурите максимално дълъг живот.

  • Не излагайте батерията на топлина – избягвайте да я държите в автомобила си през лятото или да я излагате за дълго на слънчева светлина.
  • Не оставяте батерията да се изтощи напълно. Ако я оставите за дълго на 0%, може после да не успеете да я заредите
  • Ако няма да ползвате лаптопа дълго време, оставете батерията на 40% – 60%.
  • Избягвайте да оставяте лаптопа си върху легло, диван или възглавница без подложка. По този начин той не може да се охлажда добре.

Правилно съхранение и пренасяне

Добре е да носите лаптопа си в специална чанта или раница, която е подходяща за неговите размери и има отделен джоб/отделение за зарядно за лаптоп.

Преди да приберете лаптопа си в чантата се уверете, че той е напълно изключен.

И може би най-трудното за изпълнение – след изключване оставете лаптопа да се охлади преди да го приберете в чантата.

Почистване

Важно е да се грижите максимално за охлаждането на лаптопа. За това е добре поне веднъж годишно да го почиствате от прах, храна и други замърсявания, които могат да попаднат в корпуса му. Тези замърсявания могат да доведат до по-шумна работа и до износване на вентилаторите (охлаждането). Така възможността нещо да се повреди или да прегрее е по-голяма.

Най-добре е да почиствате преносимия си компютър поне веднъж годишно (в началото на летния сезон). Ако не можете да го направите сами в къщи, или лаптопът е в гаранция, можете да се обърнете към сервиз.

Зарядно

Зарядното често е един от най-често сменяните компоненти на преносимия компютър. Заедно с това то е и един от най-важните. Лаптоп без зарядно се превръща във вещ, която просто събира прах някъде. Това означава, че освен грижата за самия преносим компютър е добре да полагате усилия и правилно да съхранявате и да използвате и зарядното.

Така че погрижете се адаптера да не се влачи по земята в стаята, бива прегазен от стол, наяден от домашен любимец, или заливан с напитки.