Павлин Иванов

Няма двор, в които българина да не отглежда вкусни домати, присъстващи ежедневно на нашата трапеза. Как обаче да опазим растенията и то по природен и чист начин от неприятелите по домата? Как да получим истински домати, без да използваме препрати?

В следващите редове може да прочетете как може да се справите с нападението от нощенки, пеперуди и Тута абсолюта и то по естествен начин, без да се използва химия и препарати.

В ловешкото село Дойренци, в Национална Био Ентомологична Лаборатория за масово индустриално отглеждане на трихограма (Trichogramma) на “ОРГАНИК ИНВЕСТ БИО ЗАЩИТА” ООД се произвежда едно от най-полезните за селското стопанство насекоми – Трихограма, микроосичка с размери 0.3-0,7 мм.

Трихограма ахеа (Trichogramma achaeae) се предлага в удобни за закачане върху растенията контейнери (кутийки), които могат да се използват за растенията в дворове, оранжерии и открити полета. Тя е изключително ефективна в борбата с Тута абсолюта, както и с различните видове нощенки и молци.

Поводът за този материал са сигналите за започнало силно нападение по доматите от Доматеният миниращ молец (Tuta absoluta) и сериозни поражения върху растенията и зеленчуците.

Земеделците знаят, че Доматеният миниращ молец Tuta absoluta е изключително опасен неприятел, който напада и патладжан, фасул, картофи, пипер, украсни видове от сем. Solanaceae, черно куче грозде, татул и други.

В зависимост от условията на околната среда у нас развива 5 поколения годишно. Видът зимува като яйце, какавида или възрастно насекомо в почвата, в растителните остатъци или в други укрития. В отопляемите оранжерии доматеният миниращ молец се развива целогодишно.

Женските снасят яйцата си поединично и по-рядко на групи, предимно по листата. Гъсениците завършват развитието си за 12 до 15 дни. Част от тях се спускат с копринена нишка и какавидират в почвата на дълбочина 1-3 сm, а останалите какавидират в копринени пашкули, върху листната повърхност или в мините. Какавидният период при температура 25 С продължава 6-8 дни.

Тута абсолюта е изключително упорит неприятел и борбата с него трябва да е методична и упорита!

Опасна за растенията е гъсеницата, която при излюпването си е белезникава. С нарастването оцветяването се променя в бледозелено до жълто-зелено. В последна възраст гръбната страна има розов оттенък, понякога като надлъжни и напречни ивици. При изхранване с черно куче грозде петното е доста по-голямо и черно.На дължина достига 7-9 mm.

Какавидата при формирането си е зелена, а в последствие кафява, дълга 4-6 mm.

Излюпените гъсеници пропълзяват по растенията и навлизат в растителните тъкани, където се хранят и развиват, образувайки мини и галерии. Мините са къси и широки с екскременти в единият край.

При масова поява, ларвите унищожават изцяло паренхима, оставяйки само епидермисите на листата. При преглед на повреден лист през преминаваща светлина мината, образувана между двата епидермиса, е напълно прозрачна и вътре може да се види и гъсеница. Галериите в стъблата причиняват деформации и забавят растежа на растенията, повредените цветове опадват.

Повредите по връхните пъпки забавят или изцяло спират растежа на растенията.

Нападнатите нарастващи плодове се деформират, а зрелите загниват от развитието на вторични патогени.

Как да се справим

Един от най-ефективните и същевременно био начин за справяне с неприятелите по домата е използването на Трихограма ахеа, микроосичка с размери 0.3-0.7 мм. Произведената от “Органик Инвест Био Защита” трихограма се предлага във вид на яйца, поставени в удобни за закачане върху растенията кутийка.

Всяка кутийка съдържа яйца на микроосичката, които се излюпват на три вълни. Първото поколение трихограма се появява в първите 48 часа, след около 3-4 дни се появява второто поколение, а третото около 8-9 ден след поставянето.

След като се излюпи, трихограмата започва да търси яйцата на неприятелите молци и пеперуди. След като ги намери, тя пробива обвивката им и унищожава съдържанието на яйчицата. Това е заложено в природата на трихограмата и това е нейният естествен жизнен цикъл.

Унищожавайки яйцата на тута абсолюта, трихограмата не позволява да се излюпят ларви на неприятелите.

Тъй като тута абсолюта е особено упорито създание, което в подходящи условия както в оранжериите, може да снася почти целогодишно яйца и прави поколения, трихограма е препоръчително да се поставя през 10 дни.

С използването на Трихограма, земеделците могат да защитят своите растения и продукция, а семействата да консумират чиста, биохрана, защото не използват препарати химия.

За повече информация за трихограма, разгледайте сайта на фирмата: https://trichogramma.bg/

За поръчки: ТУК

Тук може да намерите отговорите на най-често задаваните въпроси, свързани с работата на трихограма.