Как да изберете подходящите слънчеви очила съобразно формата на лицето и стила ви?

Макар и спрягани като предимно летен аксесоар, слънчевите очила се носят и през зимата. Тогава слънцето е коварно, а неравномерният тен по лицето – почти гарантиран. Предизвикателство днес се очертава не липсата на избор, а тънкостите при селектирането на модели. Те са толкова много и в такова разнообразие от форми, цветове и материали, че на практика трябва да имате „образование” или „квалификация”, за да се спирате на подходящите за вас. Опитали сме се да ви изброим всеки един препъникамък, който би допринесъл за неиздържаността на визията ви. Лицето ви е първото нещо, което хората забелязват, а очите ви осъществяват контакт с околните. Когато сте със слънчеви очила, виждат именно тях. За да сте сигурни, че гледката е приятна, а вие изглеждате по подобаващ начин, ето за какво да внимавате:

Каква е ролята на рамката?

Каква е ролята на рамката?

Тук общото правило е следното – колкото по-остри са скулите ви, толкова повече трябва да залагате на овални рамки. Идеята е да компенсирате и олекотите чертите на лицето си, а не да ги подчертавате допълнително. Обратно, при кръгли и по-овални лица за предпочитане са правоъгълните, ромбоидните, квадратните рамки или такива, които в горната си част образуват външен ъгъл. Колкото по-кръгло е лицето, толкова по-остри трябва да са детайлите на очилата. Ако не знаете как да определите формата и размерите на лицето си, предлагаме ви един прост трик: застанете срещу огледалото на ръка разстояния и очертайте пространството, което отразява то, с червило, маркер или молив. След това отстъпете назад. Този метод е много лесен, но изключително полезен, защото можете да установите комбинация от няколко типа форми.

Дебелината на рамката – има ли значение?

Отговорът е „Да, има“. Вижте какво разнообразие сме ви подготвили: https://answear.bg/k/tya/aksesoari/slanchevi-ochila. Колкото по-слабо е лицето, толкова по-дебела рамка може да си позволите, но е добре да не прекалявате, за да не придобиете агресивен вид. Обикновено фирмите произвеждат размери, не по-малко от 20 gm и не повече от 40 gm. Съгласно съвременните стандарти при тегло на очилата до 25 gm минималната контактна площ трябва да е 200 mm, а при 25+ gm – поне 250 mm. В противен случай очилата започват да тежат и да изпитвате напрежение върху носната преграда, а центрирането на оптичната леща не е правилно. Но не се подвеждайте – лекотата на рамката означава, че и самите очила е твърде вероятно да са фалшиви, а да ви се поднасят като маркови. Масивността ѝ е един от признаците за качеството на изработката.

Коя е правилната им позиция върху лицето?

Слънчевите очила трябва да прикриват изцяло окото, но не и да „надхвърлят” веждите. Освен това, когато имате гъсти и дълги мигли, очилата създават допълнително неудобство, ако се опират в тях. Необходимо е при премерването на конкретния модел да ги поставите на мястото, където носът започва леко да се разширява – между основата му и ноздрите. Ако залитнете повече към върха му, вероятността да сгрешите размера е голяма. Под внимание вземете още една подробност – при хора с триъгълна, правоъгълна или квадратна форма на лицето очилата трябва да бъдат заоблени в долния им край, а стъклата е най-добре да доближават нивото на ноздрите.

Бонус жокер: какви да бъдат лещите – поляризирани, фотохромни, сменяеми

Поляризираните лещи са чудесни за хора с чувствителни и сълзящи очи, шофьори и не само. Те предотвратяват коварните отблясъци, филтрирайки светлинните вълни и при много слънчево време или когато слънцето напича точно срещу вас. Фотохромните слънчеви очила директно се адаптират към интензитета на слънчевото греене и ви осигуряват UV-защита. Можете да ги срещнете под названието „фотосоларни”, „адаптивни”, „хелиоматик” и др. Дали сте се спрели на правилните за вас, ще разберете още на място в магазина, от който ги купувате. За да не сгрешите, можете да се доверите на нашия сайт и предлаганите от нас аксесоари, в това число: маркови слънчеви очила, раници, които можете да разгледате на https://answear.bg/k/tya/aksesoari/ranitsi,  чанти, колани и др.