Павлин Иванов

Уважаеми жители на община Ловеч, имате възможността да участвате в процеса по одобряване на план-сметката за разходите по чистота. А тази план-сметка е основата за определяне на Такса битови отпадъци, което гражданите и фирмите ще плащат през 2022 г. Общественото обсъждане, на което можете да задавате въпроси, да се изкажете или да направите конкретни предложения, ще се проведе на 7 декември 2021 г., вторник, от  17:00 часа, в залата на Общински съвет Ловеч.

За да знаете за какво плащате такса битови отпадъци, защо ви я вдигат и какво получавате срещу своите пари, може да участвате в общественото обсъждане обявено от Община Ловеч. Трябва да знаете, че имате право да правите предложения:

  • Колко пъти да се събират контейнерите ви за смет
  • Колко често да се почиства пред вашия дом
  • Колко често да се мие градът за да бъдат здрави жителите му
  • Как да се намали изхвърлянето на отпадъци, за които на всеки топ плащате близо 200 лв. Включително и за листата, включително за хартията и пластмасата, които тук, в Ловеч, не са суровина, от която се печели, а разход.
  • Колко често да се коси и полива
  • Как да се поддържат селата в поне що годе нормален вид

Ако желаете да зависи нещо от вас, подгответе се, обсъдете със съседите си позицията, която трябва да защитите и участвайте в общественото обсъждане.

Няма кой да го свърши вместо вас, а в крайна сметка, пред вашия дом ще бъде мръсно, кофите ще преливат с дни, всичко това ще бъде и скъпо, а вас ще ви издоят с нереално висока Такса битови отпадъци.

Това, което е необходимо да знаете е:

  1. Ако вие не правите предложения и не участвате в процеса, това ще го направят съветниците и общината. Те ще вземат от ваше име решение колко пари да ви вземат и за какво да ги дадат.
  2. Имате право на изказване или да дадете или изпратите писмено своите предложения, забележки или въпроси.
  3. Вие, с вашите данъци плащате добре на администрацията и съветниците. Вие, с вашите пари казвате кога, къде и колко чисто трябва да бъде. Вие командвате парада и това никой не може да ви го отнеме.
  4. Вие имате право да изисквате от вашите служители в Община Ловеч, кметствата по селата и съветниците. Не да ги молите, а да изисквате от тях.
  5. Гарантирано е от опита през годините, че ако вие не участвате в процеса по взимане на решение, администрацията и съветниците ще вземат, както обикновено, най-удобното за кмета решение.
  6. Не разчитайте на професионализма и знанията на съветниците. Огромната част от тях просто не притежават нито едно от двете. Разчитайте на себе си.
  7. Трябва да се подготвите за обсъждането. Запознайте се с документите, консултирайте се с някого, изгответе писмено предложенията и въпросите си. Настоявайте вашите предложения да бъдат вписани в протокола в цялост, иначе няма да има никаква полза.
  8. Съветниците, които накрая ще вземат решение, не работят съзнателно срещу вас. Голяма част от тях просто не знаят, не са компетентни, не разбират материята или просто не се интересуват от вашето мнение. Намерете другите. За които вие сте важните. Трудно ще бъде, но все пак има и свестни съветници.
  9. Бъдете упорити и не допускайте да ви манипулират.

В заключение, ако участвате във взимането на решения, ще имате контрол. Ако имате друга по-важна работа или не си се занимава, ще продължите да плащате скъпо за нищо.

Ако имате нужда от съвет или консултация по темата с управлението на отпадъците, план-сметката или Такса битови отпадъци, може да ми пишете:

office@lovechtoday.eu или да се свържете с мен на тел: 0886 735213

Ето линк към страницата на общината, където може да се запознаете с предложенията на администрацията:

Проект на план-сметката за разходите за чистота Ловеч -2022 г.