Информацията събра и обобщи Павлин Иванов

По данни на института „Джонс Хопкинс“ към 11.43 ч. в света излекуваните от Covid-19 са над 435 хиляди души. Най-много справили се с последствията от заразата са в Китай – 77 956, Германия – 64 300, Испания – 62 391, Иран – 43 894.
Потвърдените случаи на заразата са 1 милион и 854 хиляди души. 557 590 са в САЩ, в Испания = 166 831, Италия – 156 363, Франция – 133 672, Германия – 127 854, Великобритания – 85 208, Китай -83 135.
Черната статистика за починали се води от САЩ с 22 109 жертви на усложнения от Covid-19. В най-засегнатата страна в Европа – Италия, починалите са 19 899. В Испания жертвите са 17 209, Франция – 14 393, Великобритания -10 612.
Интересни за наблюдение са страните, в който лидерите им публично подценяваха и игнорираха опасността, както и тези, приели първоначално стратегията за „стадния имунитет“.
Президентът Тръмп, преди заразата да премаже САЩ даваше разнопосочни послания към гражданите. От пълно отрицание, през „обикновен грип“, до икономиката ни е по-важна, катастрофира в буквален смисъл и в страната беше обявено „мащабно бедствено положение“.
Въпреки упоритото настояване и дори влизането в конфликт с Президента, топ вирусолога Антъни Фочи в крайна сметка успя да наложи адекватни мерки за физическа дистанция, макар и с огромно закъснение. Цената на забавянето и неразбирането на Тръмп са 22 000 жертви само за няколко седмици.
Другият световен лидер, който обърка категорично живота и икономиката на страната си, заради подценяване и забавени действия е Борис Джонсън. Великобритания подцени изключително реалността в света. Стремителното нарастване на случаите на зараза и смъртност през последните 10 дни доказват неадекватността на кабинета.
Стига се до заразяване на самия Премиер с Covid-19, болница, интензивно отделение и трудно възстановяване на дебелоглавия лидер.
Друг класически пример за подценяване, дори пълно отричане на действителността е Президента на Бразилия – Жаир Месиас Болсонаро. До последно, той ходеше по събирания, ръкуваше със стотици хора, за да покаже, че Covid-19 не представлява опасност по-голяма от сезонен грип.
Преди седмица обаче, реалността смаза арогантния бразилец и той рязко смени посланията и действията си. Случаите на потвърдени случаи в Бразилия нарастват ежедневно, а страната не изглежда готова да се справи с коварната зараза.
Сред страните със стратегия за изграждане на „стаден имунитет“ е Швеция. Правителството все още не е наложило сериозни забрани и ограничителни мерки, но самите шведи очевидно приемат доста по-сериозно случващото се и по данни на Гугъл, все повече предпочитат да останат в къщи и избягват контакти с други хора в опит да предотвратят разрастването на пандемията.
Премиерът Стефан Льофвен е признава в интервю за Dagens Nyheter (Бел. р.: заглавието буквално е: “Ще броим мъртвите в хиляди”), че първоначалното намерение на правителството да не въвежда драконовски мерки означава, че кризата няма да продължи седмици, а по-скоро месеци.
Заразените в Швеция към днешна дата са 10,483, починалите 899.
Според данните на worldometers, по критерии починали на 1 милион, най-пострадалата страна е Сан Марино – 1,032 починали на милион. В мини държавата има само 35 смъртни случая, но поради малкия брой на населението, коефициентът изглежда шокиращ. Подобни са данните и за Андора, която е втора по смъртност в света спрямо милион души население.
Трета е Испания с 368 на милион, Белгия с 337 на 1 милион, Италия – 329 на милион.
България е от най-малко засегнатите, най-вероятно заради навременните ограничителни мерки с 4 смъртни случая на милион население.