Павлин Иванов

Във връзка с коментари и запитвания от граждани, както за съжаление и липсата на необходимата обща култура, съчетана с нетърсене на общодостъпна информация, ще внеса яснота относно ролята на медиите в предизборната кампания.

Първо, според изискването на Закона, всички медии трябва да публикуват достоверна информация за собственика на медията, адрес, телефон, ако има финансиране извън обичайните търговски сделки, т.е. ясна и публична информация кой стои зад медията.

Например, в „Ловеч днес“ такава подробна информация се съдържа на поне 3 места. Причините за това са прозрачни – собственика носи отговорност за всички публикации и коментари  и читателите трябва да знаят кой пише.

Обикновено за тези медии, които разпространяват фалшиви, манипулативни или жълти новини, НЕ може да може да намерите информация кой стои зад тях. И въпреки, че това е брутално нарушение на Закона, никой не търси сметка на нарушителите.

Второ, според Изборният кодекс, медиите които отразяват изборните кампании трябва според Хронограмата на ЦИК да направят предварително следното:

  • Да обявят на сайтовете си Условията и тарифите за отразяване на кампанията.
  • Да изпратят на ОИК и/или ЦИК своите Условия и тарифи за отразяване на кампанията.

Тук е важно да отбележа, че условията и цените са ЕДНАКВИ за всички участници в изборите!

Трето, след като предварително са обявени цените и условията, желаещи политически субекти участващи в изборите, могат, ако имат желание да сключат договор с избраните от тях медии и според предварително обявени условия и цени да получат място за отразяване на своите кампании.

Четвърто, на всеки видео, аудио или текстов материал, публикуван като част от предизборната агитация, трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да бъде посочено:

  • Текста: „Купуването и продаването на гласове е престъпление
  • Издателя на съответния материал – политическа партия или коалиция

Пето, след края на изборите медиите и политическите партии представят отчет пред Сметната палата за получените и израсходвани средства. Отчетите са публични и всеки може да ги види.

 

Пиша всичко това и го обяснявам, мисля разбираемо, за да са наясно читателите какъв е процеса на отразяване на изборите. Ако някоя политическа сила не е пожелала да рекламира в „Ловеч днес“, то НЯМА как да бъде отразено абсолютно нищо от нейната кампания. Такъв е закона.

Всяка партия или коалиция сама изгражда стратегията си за предизборна агитация според разбиранията и целите си, както и сама избира дали да рекламира, кога и къде. И тук няма място за спекулации.

А защо тази кампания е толкова „на тъмно“ е въпрос на един следизборен коментар по темата.

 

И накрая, ето и нещо интересно.

За да … „прилапат“, за да не кажа „откраднат“ от партиите си едни сериозни цифри, отделни “играчи” от политически формации използват една проста схема. Създават месеци преди избори анонимен сайт на подставено лице, бълващ нечистотии. Въпреки това, посещенията в такъв сайт са много скромни.

По време на избори, с изненада се вижда, че иначе нямащи пари партии, са купили на тройни цени място точно в този неизвестен на никого сайт. Но как се оправят помежду си „играчите“ си е тяхна работа. За какво използват “препраните” пари, също те си знаят.

Това е.