Автентиченият народен обичай „Камилата“ е съхранен от незапомнени времена и събира всяка година йоглавчани и гости на един весел зимен празник – Ивановден /по стар стил, на 20 януари/.

Йоглавчани отпразнуваха Ивановден по стар стил, с традиционната игра на „Камилата“- ритуал, който събира десетки жители на селото, гости и минувачи, да видят шеговития спектакъл на открито, посланието на който е за здраве и берекет.

Интересният сюжет на ритуала включва различни персонажи, които имат определени роли. Главна обредна фигура е животното камила, дървена конструкция с оформена камилска глава, носена от двама души. Радостно е, че повече от „артистите“ са млади хора и деца, изучили обичая от своите бащи и дядовци. Този весел театър и голямото хоро, на което се хващат всички участници и зрители, оформят един голям общоселски зимен празник, който тази година беше отбелязан ведно с Бабинден.

Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова, по покана на местното читалище „Пробуда 1926 г, заедно с домакина, кметския наместник на село Йоглав, Виолин Димитров, изпълниха ролята на „стопани“ на „къщата“, пред която Камилата игра.

По повод празника кметът на Ловеч поздрави присъстващите и пожела на местните самодейци да продължават все така с душа и сърце да даряват хората с усмивки и да опазват нашето духовно наследство!