В края на май регистрираните безработни в бюрата по труда от Ловешка област са били 3 955, което е с 72 лица по-малко от април. На годишна база се отчита ръст с 2 лица.

През май се отчита равнище на безработица от 9.3%[1]. На месечна база се наблюдава намаление от 0.1 пр. пункта в стойността на показателя, а на годишна база се наблюдава ръст от 2.2 пр. пункта.

Най-ниска е безработицата през май в община Троян – 4.0%, и Община Априлци – 5.3%. Най-висока е безработицата в общините Угърчин – 21.8% и  Ябланица – 24.5%. Останалите общини са с равнище на безработица – в Ловеч – 6.3%, в Летница – 10.9%, в Тетевен – 13.6% и в Луковит – 16.7%.

През месец май се наблюдава спад на дневния ход на новорегистрираните безработни. За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 430 безработни лица, като броят им е с 35 лица по-малко спрямо април и с 17 лица по-малко от броя на новорегистрираните през май 2022 г. Освен тях, други 8 души от групите на търсещите работа – 7 заети и 1 учащо се лице, също са се регистрирали в бюрата по труда.

През май броят на започналите работа регистрирани безработни е 329, което е с 8 по-малко в сравнение с април и с 46 повече от април 2022г. 97.7% от започналите работа са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 21.9%, строителство – 9.4%, следвани от търговия – 8.8%, хотелиерство – с 8.2%, административни и спомагателни дейности – 6.1%, хуманно здравеопазване – 5.5% и др. Работа чрез бюрата по труда са намерили 6 заети и 1 учащо се лице.

2 безработни лица от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през май – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП“РЧР“).

Заявените работни места на първичния пазар на труда през май са 203. Най-много свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (29.6%), хуманно здравеопазване (15.8%), търговия, ремонтът на автомобили и мотоциклети (14.8%), административни и спомагателни дейности (13.8%), държавно управление (7.4%), хотелиерство (5.9%), следват образование (3.0%), аграрен сектор и строителство (2.5%) и др.

Най-търсените професии през месецa са: продавачи; медицински специалисти; машиностроители; персонал, полагащ грижи за хората; персонал, водещ счетоводни и стокови документи; оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост; монтажници; работници в сферата на персоналните услуги; водачи на МПС и др.