Павлин Иванов

Преди час завърши третият протест в Ловеч на собственици и служители на ресторанти и заведения срещу високите цени на тока за бизнеса и зелените сертификати. С български флагове начело и плакати срещу непоносимата среда за бизнес и работа, протестиращите ловчалии застанаха с лицата си зад твърдите си искания за възстановяване на нормалността и предвидимостта условията за работа.

Оратори – работодатели и служители във фирмите, представиха различните непреодолими към този момент проблеми, пред които не само техния бранш, а и всички българи са изправени.

Иван Арабаджиев ясно формулира ситуацията. Тя е изключително сложна не само за работодателите от бранша, заяви той. Вие губите своя труд, своя доход, обърна се Арабаджиев към служителите, ние губим освен своя труд и доход, влизаме и в спирала на задължения, които не ни дават переспектива.

Той припомни девиза на протеста – „Здраве, работа, бъдеще и сигурност“. За съжаление, стигнахме до тук, заради разрасналата се политическа криза в страната. Два пъти Парламента не можа да излъчи правителство, два пъти политическите сили не можаха да се обединят, за да решават проблемите на страната, каза Иван Арабаджиев. От там се случи и здравната криза. Въведе се здравният сертификат, който взриви нашата система, каза той. И ако зеленият сертификат е работещ в редица европейски страни, където има над 60% ваксинирани, които могат да водят социален живот, влизат в заведения, ползват услуги, то в България, тези хора са малко и на практика затваря социалния живот.

От друга страна, се изтърваха инфлационните процеси, каза Арабаджиев. Увеличиха се всички цени на стоките от първа необходимост, енергоизточниците. Сега се говори за двустепенно увеличение на минималната работна заплата – от 1 ноември на 700 лв., от 1 януари на 750 лв. Това е хубаво, каза той, но ми кажете, кой ще издържи.

Иван Арабаджиев обясни на протестиращите, направеното от Петко Игнатов вчера предложение, да бъде обявен пълен локдаун от 1 ноември до началото на декември, за да е възможно в този период, здравната системата да бъде разтоварена и бизнеса да може спокойно да работи и обслужва хората на 8 декември и коледните и новогодишни празници. Всичко това може да се случи обаче, ако и работниците и собствениците бъдат обезщетени както е било по програма „Запази ме“, а работодателите с друга финансова помощ, която да бъде бърза, а не както е било като бавене по половин година.

Арабаджиев каза, че вече е получил предложение за договор с електрическа компания, в който от цена 20 стотинки на киловат, цената скача на 50 стотинки.

Той призова Областен управител, кмета на община Ловеч, председател на Общински съвет, общински съветници, да дойдат при протестиращите и да подкрепят техните справедливи искания.

Аделин Дермански обяви протестиращите, че при нормална сметка за ток на неговата фирма от 10 хиляди лева, през септември е платил 20 000 за септември и очакванията му за октомври сметката му да бъде около 30 000 лв. Това не е очакване, това е факт, каза той. Потребителите си мислят, че са защитени и за тях няма проблем. Цените на всички стоки се вдигат, а от днес и цената на брашното вече е нова и е още нагоре. Цената на газта ще бъде с още 30% нагоре. Не знам кой би издържал.

И да се реши проблема със сертификатите, цената на енергоносителите ще затвори всички, категоричен е Дермански. Ако не осъзнаем, че големият проблем пред бизнеса е цената на енергоносителите, обречени сме.

Ивайло Аврамов, собственик на нощно заведение каза пред протестиращите си колеги, че нощните клубове в Ловеч са точно два. И те са толкова, защото никак не е лесно. Моята история на заведението е 30-годишна, като в годините съм минал през много трудности. Но в този момент, съчетание на зеленият сертификат и цените на тока, е нещо нечувано. Просто е невъзможно да се работи.

На днешният протест се изказа и други собственици на заведения и търговски обекти, работници и служители в тези фирми. Тежки, непредвидими, невъзможни за работа. Това са условията, пред които са изправени стотици семейства в Ловеч, а и в цялата страна.

Утре в 10 ч. областният управител инж. Светослав Славчев ще приеме представители на протестиращите срещу ковид мерките и поскъпването на тока за бизнеса. За това той се споразумя на днешния протест в Ловеч на собственици на ресторанти, кафенета, нощни заведения, които за трети път изразиха негодуванието си от системата за прилагане на зелените сертификати, която според тях не решава в този си вид проблемите на здравната криза, а задълбочава икономическата и е предпоставка за фалити. Още вчера инж. Славчев обяви, че е отворен за разговори, както и да придвижи исканията им към правителството и съответните министерства

Милко Недялков като дългогодишен председател на общинския съвет пое ангажимента да подготви проект на решение от името на собствениците на заведения и кафенета, който да бъде внесен за разглеждане в общинския съвет и да подпомогне развитието на местния бизнес.