В събота следобед в Ловеч в присъствието на депутати, областният управител, съмишленици и приятели, народният представител от област Ловеч Искрен Арабаджиев откри офис на ПП “Продължаваме промяната”. Партийната централа се намира на ул. „Александър Стамболийски“ №6 (на ъгъла на ул. „Александър Стамболийски“ с ул. „Търговска“).

Офисът ще бъде символичното място, откъдето заедно ще поставим ново и чисто начало в местната политика, за да пренесем в областта промяната, която наблюдаваме в управлението на държавата.

Народният представител Искрен Арабаджиев коментира и актуални теми, свързани с намеренията, проблемите и решенията, пред които Правителството и народните представители на “Продължаваме промяната” са изправени.

Актуализацията на бюджета, Закона за противодействие на корупцията за реформа на КПКОНПИ, Закона за енергетиката, оттеглянето на министрите на ИТН, бъдещето на правителството и аферата „Капитан Андреево“.

Най-важното за страната в момента е да бъде приета актуализацията на бюджета. Това трябва да се случи до края на юни. Ако парламентът не приеме актуализацията на целия държавен бюджет, няма да има компенсации за бизнеса, а в края на годината достатъчно пари за увеличените пенсии, каза ловешкия народен представител Искрен Арабаджиев, който е и Председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание. Изключително важно е и приемането на Закона за енергетиката.

Докато не бъдат приети, смятам, че правителството със сигурност ще се задържи. Рискът е да не позволим между първо и второ четене да влязат промени, които застрашават финансовата сигурност на държавата, каза Арабаджиев.

Чухме заявката на „Има такъв народ“, че ще подкрепят социалните мерки. Ако не бъде подкрепен големия бюджет на държавата, а се приеме само за националното обществено осигуряване и здравната каса, новото увеличение на социалните плащания може да влезе в сила, но поставя под риск осигуряването на приходи в държавния бюджет, така че да срещнат по-високите разходи в Националния осигурителен институт,  което означава, че в последните периоди на годината може да няма пари за пенсии“, допълни народния представител от “Промяната продължава”.

Арабаджиев информира, че с приемането на Закона за енергетиката ще продължат компенсациите за бизнеса, ще бъдат въведени и различни тарифи за домакинствата, така че да има минимум на по-ниска цена, а останалото потребление да се плаща на пазарна цена.

Той каза още, че от „Продължаваме промяната“ водят разговори с народни представители от „Има такъв народ“ да подкрепят актуализацията на бюджета, като трите останали партии  от управляващата коалиция ще го направят. „Водим разговори с някои от тях, така че правителството да се задържи в следващите месеци. Голяма част от тях са изненадани от оттеглянето на министрите от Слави Трифонов и не са съгласни с едноличното вземане на решения в парламентарната група и смятам, че ще има от тях, които да ни подкрепят“, коментира депутатът.

По отношение на реформата в КПКОНПИ, чрез промени в Закон за противодействие на корупцията, се предвижда наред с разделянето на комисията и създаване на фигурата на разследващите инспектори. Те ще извършват разследващи действия само за корупционни престъпления и ще имат право да носят служебно оръжие.

Искрен Арабаджиев съобщи, че след като държавата си е върнала контрола за извършване на фитосанитарния контрол на ГКПП “Капитан Андреево”, десетки  камиони са спрени и върнати. БАБХ не е допуснала до българските потребители плодове и зеленчуци с наднормено количество остатъци от пестициди.

Установено е и че резултатите от пробите на частната лаборатория, която е оперирала на границата, и тези на държавната се различават съществено. Арабаджиев потвърди, че до българските потребители вече достигат единствено отговарящи на стандартите продукти.