Господин Арабаджиев, към настоящия момент сте народен представител, избран от област Ловеч, а в последния месец се борите за доверието на ловчалии като кандидат за кмет на община Ловеч. Какво ви мотивира да направите тази стъпка и да се кандидатирате?

Ловеч е родният ми град. Градът, който ни даде прекрасно детство и приятелства за цял живот. Който има богата история и красива природа. Но също и град, който през последното десетилетие изгуби от облика си. Днес Ловеч е занемарен, с разбити улици и тротоари, неподдържани детски площадки и зелени площи, без нови работни места и обезверени напускащи млади хора. Кандидатирам се, защото Ловеч има нужда от ново начало с кмет без зависимости, който има визия и амбиция да даде нов тласък в развитието на града.

Хората, които ме познават, знаят с каква страст и усилия работя и колко полезен ще бъда като кмет. Имам необходимия опит в местната власт като заместник-кмет в един от най-големите столични райони – “Студентски”. Този опит ще ми помогне да реализирам всички идеи, с които съм изпълнен. Предстоящите избори са много важни, защото те ще определят облика на Ловеч в следващите 4 години. Ще определят дали ще продължим да се примиряваме със сивия облик на града, или ще реализираме потенциала му на град с качествена среда на живот. На предстоящите избори има почва за промяна.

В тези времена все повече са ни необходими положителни новини за Ловеч. Кандидатирам се, за да превърнем общината в пример за региона и да върнем надеждата, че следващият ден ще е по-добър от предходния.

 

Кои са основните акценти в програмата Ви, с които ще дадете този тласък в развитието на Ловеч?

Подготвихме програма с 84 конкретни, ясни и постижими точки, които ще подобрят живота на всеки ловчалия. На всеки избор ни се предлагат красиви програми, които за съжаление, в повечето случаи не се превръщат в реалност. Затова се опитваме да убедим ловчалии, че най-накрая има човек, който във времето е доказал, че има не само идеи и амбиция, но и опит и желание да ги реализира.

Програмата е разделена на три основни области: повече работни места и по-високи доходи; по-добро качество на живот и жизнена среда; прозрачна и ефективна администрация. По този начин ежедневието на всеки един жител на общината ще се подобри и тогава ще можем да се фокусираме върху големите проекти, които да дадат истински тласък на града ни.

 

Един от най-големите проблеми в общината е именно липсата на достатъчно и добре платени работни места. Какви са плановете ви в тази посока, ако станете кмет?

Най-важното условие за един човек да избере да остане да живее в Ловеч е наличието на работа и добър доход. Във времето местната власт не само не успя да привлече нови инвеститори, но и редица големи работодатели затвориха врати.

Трябва да сменим подхода. Общината трябва да бъде активната страна, да отиде при водещи работодатели в страната и да презентира града ни по най-добрия начин. За да се вдигат доходите по-бързо, трябва да успеем да привлечем много на брой средни работодатели, които да се конкурират за работниците. Много ловчалии, които в момента пътуват за работа до Севлиево или Троян, биха избрали да работят в Ловеч, стига да получат поне същата заплата.

В общественото пространство витаят съмнения за договорки в миналото за недопускане на работодатели в града и задържане на заплатите. На това трябва да кажем край. Единственият начин да задържим повече ловчалии е, ако вземат по-добри заплати. Имаме конкретни предложения, с които да променим административните процедури в Общината, така че да подпомогнем инвеститорите и да направим община Ловеч привлекателно място за правене на бизнес.

 

Мислите ли, че това ще успее да върне младите хора в Ловеч? Достатъчно ли е? 

Наличието на работа и нормални доходи е необходимо, но недостатъчно условие. Много млади хора ми споделят, че за тях е важно и какво е качеството на живота. Поддръжката на града, на детските и спортните площадки, наличието на закрит басейн за спорт, поддържани паркове за разходка с атракциони и активности, фестивали и събития са нещата, които могат да задържат или върнат младите хора в града и това ще са приоритетите, по които ще работя като кмет, тъй като зависят на сто процента именно от кмета и няма оправдания защо досега не се правят.

 

Казвате, че озеленяването, поддръжката на междублоковите пространства, парковете и детските площадки, чистотата, дупки, тротоарите, осветлението  са изцяло в правомощията на кмета. Как ще се справите с натрупалите се с времето проблеми, които са видими за всички жители в Ловеч?

Когато бях част от ръководството на район “Студентски”, успяхме да създадем организация за всяка една от гореизброените дейности. Това са и резултатите, които са най-видимите в една градска среда. Усилията ни не бяха напразни, защото непрекъснато получавахме обратна връзка от жителите на района, която ни показваше, че сме на прав път. Този опит искам да пренеса и в Ловеч. Убеден съм, че можем да създадем организация и да използваме по-добре ресурса на Общината в частта за озеленяване и чистота: да купим нова техника и екипировка, да създадем мотивиран екип, който да започне реална поддръжка на междублоковите пространства и парковете в града. С добра организация можем ефикасно и качествено да поддържаме и гробищните паркове, които в момента са оставени като отговорност на кметовете на селата без да им се дават необходимите средства и техника. Можем и трябва да поддържаме детските и спортни площадки и да създадем нови – защото това показва отношението към бъдещето на града ни – нашите деца. Важно е те да играят и спортуват в чиста, поддържана и съвременна среда.

 

Превръщането на територията на бившата казарма в “туптящото сърце” на града е един от амбициозните Ви планове. Разкажете малко повече за него.

Ловеч е сред малкото областни градове без закрит плувен басейн. А има терен в центъра на града като този на бившата казарма, който има потенциал да бъде съвременен градски парк с възможности за спорт и развлечение за всички ловчалии.

Какво обаче се случва с тази територия в момента, знаем всички – пустее и тъне в разруха.

В продължение на два мандата пространството от 65 дка. е дадено на Общината, но тя не успя да реализира потенциала му.

Категорично тази територия може да се развие в модерен градски парк със: зона за отдих с дървени беседки, пейки, детски площадки, чешми и фонтани; зона за активен спорт, спортна зала със закрит басейн, терени за спорт на открито, футболно игрище, фитнес на открито и стена за катерене; зона за култура със сгради за музеи и сцена с възможност за различни мероприятия и културни събития.

С мотивиран и амбициозен екип ще успеем да редактираме съществуващите проекти и с подкрепата на държавата ще осигурим необходимото финансиране, което да реализира проекта и да повиши качеството на живота ни.

 

Често споделяте информация и от срещите си с хората в селата на територията на община Ловеч. Кои са техните най-големи проблеми и как ще ги разрешите? 

Хората, с които се срещнах в селата на територията на община Ловеч, са топли и гостоприемни. От отношението им видях колко ангажирани са към селото си и колко искат да се случи положителна промяна и при тях. Проблемите им съвсем не са непреодолими, стига Общината да има отговорен ръководител, който мисли и за тях Поемаме ангажимент да заделяме за селата 20% от бюджета на общината и това се прие много добре навсякъде. Когато това се случи, разликата веднага ще се види, защото сега не се заделя нищо и проблемите са налице.

Допълнително предвиждаме да създаден звено за озеленяване, което да се ползва споделено от града и селата. С добра организация, мотивирани служители и необходимата техника веднага ще се усети разликата спрямо досега.

 

Говорите за променено отношение на Общината към ловчалии, какви са плановете Ви в тази насока?

Сред основните задачи на един кмет е той да управлява прозрачно – да дава отчет на гражданите за свършената от него работа, да се среща с хората и открито да комуникира с тях. Това е едно от нещата, които липсват на жителите на Ловеч през последните години и е време да се промени. Променяме подхода и отношението си към тях, защото те са съществена част от подобряването на условията за живот в общината.

Както вече съм споменавал, един от основните акценти в програмата ми е и приоритетното разглеждане и обработване на сигналите им. Всеки един гражданин трябва да е сигурен, че ще получи обратна връзка за проблема си. Ще се боря за разрешаване на всеки един отделен казус, който е в моите правомощия, а за тези, които не зависят от мен, непрекъснато ще търся обратна връзка от отговорните институции, докато не видя окончателни резултати.

 

Как убеждавате жителите на община Ловеч, че вие сте най-подходящият кандидат за кмет, на когото да гласуват доверие?

Аз съм ловчалия и единственият кмет с опит в местната власт, който има цялостна визия за развитието на общината. Мисля, че е крайно време общината да има ръководител, който няма зависимости, а зад мен стоят единствено хората, които ще ме подкрепят. Досега част от проблемите са били, че кметовете дори и да са имали желание, не са им давали да работят смело. Това време приключва. Влизам в Общината с развързани ръце и ще мога смело да работя по всички проблеми, които във времето вместо да се решават, само се натрупваха.

 

ПП “Продължаваме промяната”

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Платена публикация по договор.