parlament404121Павлин Иванов

Уважаеми читатели на „Ловеч днес“,

Съзнавам, че темата местни хора или парашутисти трябва да бъдат излъчени за депутати от област Ловеч е изключително спорна и би било твърде елементарно да се разсъждава еднопланово. Приемете този коментар като провокация към вас с една едничка цел – да изразите вашето мнение.

Няколко партии обявиха водачите си на листи за предстоящите извънредни парламентарни избори. Водачите в партийни листи в тях не са от Ловеч и ловешка област.

Избора на кандидати за народни представители е вътрешно партийна работа, но след като бъдат избрани петимата народни представители от област Ловеч стават на всички ни. Поне на теория.

Лично аз предпочитам, депутатите ни да не са парашутисти. Дори предпочитам в Парламента да влезе местния Мунчо, вместо друг, спуснат отгоре такъв.

Да, от всички пет народни представители в последното Народно събрание, единственият, който се появяваше и съобщаваше, независимо от целта на това, какво прави в Парламента беше Димитър Горов от БСП. Останалите – д-р Анатолии Йорданов, Станка Шайлекова, Христофор Ачков и Кирил Гумнеров, не стана ясно с какво се занимават и как са полезни на жителите на област Ловеч. Факт!

Но поне всеки от тях е местен. Сега, когато са изхвърлени от Парламента, ще им се наложи да живеят отново тук, сред нас и рано или късно ще им бъде потърсена сметка защо предадоха доверието на хората от област Ловеч. Всеки ден ще виждат присмех или обърнати на другата страна глави от хората, които ги изпратиха да защитават техните интереси.

Апелирам към читателите на „Ловеч днес“ да изразят позицията си по отношение на въпроса: Местни или чужди трябва да бъдат ловешките народни представители в следващия Парламент, макар и с цялата условност и многоаспектност на този въпрос.

Нима в област Ловеч с приблизително население от 150 000 души няма 5 сравнително нормални и годни да ни представляват личности?

Как ще развиваме местният политически потенциал, колкото и малък да е той, ако наши представители станат външни за Ловеч и областта хора?

Силно се надявам да съм ви провокирал да изразите вашето мнение, независимо от това, дали подкрепяте или не моето мнение.

Лично аз искам да се развиват местни хора, независимо от трагичният резултат до момента. Въпреки всичко, предпочитам моя си Мунчо.

11 коментара

  1. Не съм съгласен. Гласуват хора от цялата област, не само от Ловеч. Местният Мунчо е чужд за тетевенци, за хората от Луковит, дори и за троянци. По същия начин техните мунчовци за мен са чужди. Неотложните проблеми за решаване са на макрониво, затова и Данчо говори за лидерите, от които зависи това. Когато успеем да надскочим собственото си тесногърдие, тогава и държавата ще намери своите истински управници.

  2. Понеже по Конституция, независимо къде и от кого си избран за депутат, в НС ти представляваш всички избиратели, та имам едно питане; Защо ни е това деление на МИР ? Не е ли по логично България да е един общ избирателен район, партиите регистрират депутатски листи, народа гласува и според броя на пуснатите бюлетини и процента на национално ниво в НС влизат определен брой депутати ? По този начин ще се избегне сегашната практика 1 човек да е регистриран в 2 избирателни района (което си е чиста подигравка с избирателите)1 ще се преустанови практиката да се прехвърлят гласове от един в друг МИР (когато не стигат достатъчно гласове за избиране на депутат, а процентите за партията го изискват) и още куп несъвършенства на сега действащата избирателна система. Но може би точно това е целта и ?

  3. Author

    Г-н Заверджиев, уважавам мнението ви, но не го споделям. Какво ви грее, ако С. Станишев, Б. Борисов или А. Доган бъдат водачи на листи тук? Лично аз не се сещам каква ще ни бъде ползата, но това е мое мнение.
    Това, което искам да се случи е много простичко. Партиите, като представители на гражданите да защитават интересите ни. За да стане това, в партиите трябва да има образовани и умни хора, с изградена ценностна система и морал. Работейки в екип, тези хора да изпълнят един много прост обществен договор, а именно:
    политиците да правят точно така, че да не ми се налага да се занимавам с политика, да изразявам недоволство, да си губя времето на улицата в протести и т.н. Т.е. всеки да прави по възможно най-добрият начин това, което иска и може. Няма нищо сложно.
    Ако не е ясно, ще развия тезата си, но смятам, че тя е простичка и разбираема.
    Също така смятам, че в област Ловеч с население от около 150 000 души, не може да няма или да не могат да израстнат 10, 15, 20 качествени политици. Обидно ми е, да идва никому неизвестен вожд от майната си, за да ми обясни какъв ми е проблема и как може да ми го реши.
    Ако в област Ловеч няма тези 10-20 качествени човека, то разговора за бъдещето е безпредметен и е чиста загуба на време човек да прекара остатъка от живота си тук.
    Лично аз смятам, че в Ловеч, Троян, Тетевен има качествени хора.

    П. Иванов

  4. п.п. Извинявам се на СДС , че не съм споменал техния лидер, но вече съвсем се обърках, кой им е поредния лидер и дали изобщо те имат лидер…

  5. Извнявайте г-н Иванов, но ми разрешете, аз не искам да избирам между местните мунчовци, кой точно Мунчо да ни управлява.

    Мисля, че на мунчовците изобщо не им пука , че ще им се наложи да живеят отново тук, сред нас и рано или късно ще им бъде потърсена сметка защо предадоха доверието на хората от област Ловеч.

    Последните 20 години местните мунчовци си живуркат сред нас и никой до сега, дори не се е сетил да им потърси, каквато и да е отговорност.Защото каква отговорност да търсиш от един местен Мунчо.

    Ето защо аз искам да мога да избирам между партийните лидери Сергей Станишев, Бойко Борисов, Лютви Местан, Иван Костов, Волен Сидеров, Яни Янев все хора от който ще зависи пряко управлението на страната, за разлика от който и да е местен Мунчо от който нищо не зависи. Ама бил се изказал 100 пъти. ама бил мълчал като риба 4 години и какво от това.. с какво точно се подобри нещо в Ловеч в резултат от работата в парламента на местните мунчовци… ами точно НИЩО.

    Е, защото уважаеми г-н Иванов, Вие ми предлагате да избирам местния Мунчо и на сила да го правя моя народен представител ?

    За това аз искам да мога да гласувам и да избирам само лидерите на партиите от които нещо зависи, за да мога след това, точно от тях да търся отговорност за това което са обещали, а не са изпълнили,

  6. Столичани в повече от Ловеч

    За Прасчо Мунчо пък лобира,
    защото го фотографира.
    Кому са нужни там, щом тука
    си праща София боклука?!… 😉

  7. Категорично заставам зад идеята депутатите да се местни лица. Защото храня илюзията, че ще им пука поне мъничко. А и ако въобще имат накакъв морал, останал им след мандата, както казвате и Вие, г-н Иванов, ще трябва да ходят по улиците и да ни гледат в очите. А това вече създава някакво неудобство… и може би не остава чувството им за отговорност да закърнее напълно.

  8. аз като свободен гражданин на тази държава също заставам зад идеята за така нареченият''местен мунчо''.Не вярвам че няма местни хора с добри качества които да защитават интересите ни.Това че до сега не сме попадали на наи добрите такива-не трябва да е пречка или да става причина за обезокуражаване.

  9. може да съм крайна,но за тези години на демокрация аз ярък и активен народен представител от Ловеч не знам да е имало….показател за града ни много лош!!!

Comments are closed.