Ирина МИТЕВА, водач на листата кандидати за общински съветници, издигнати от ГЕРБ-СДС: С кмет като Валентина Недялкова ще преодолеем натрупаните пред Ловеч проблеми

ВИЗИТКА

Ирина Митева е име, което в Ловеч добре познават. Тя е водачът в кандидатската листа за общински съветници. В политиката и с партия ГЕРБ е от 2009 г. И като общински съветник вече трети мандат в Ловеч, и като областен управител всеки, срещнал се с нея се е убедил, че добре познава както проблемите на хората, така и проблемите на населените места не само в община Ловеч. В мандат 2015-2019 влезе в общинския съвет с най-висок брой преференции, но беше съветник само един ден – положи клетва и пое поста Областен управител.

Магистър икономист. Завършила ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” – „Икономика и управление на кооперации”, и СУ “Св. Климент Охридски” – „Международно търговско право“. Възпитаник е на Математическата гимназия в Ловеч.

До 2015 г. работи в частни фирми като счетоводител, икономист, директор за връзки с инвеститорите, ръководител „Човешки ресурси”. В момента е директор на Бюро по труда – Ловеч. Омъжена, с две пораснали деца. Координатор е за област Ловеч на благотворителната кампания „Жълти стотинки – деца помагат на деца“, координатор е и на Съвета на жените в бизнеса в България за Ловеч.

За четвърти път се кандидатира за общински съветник, защото иска да предаде натрупаните знания и опит на новите лица в листата на ГЕРБ /СДС /.

– Община Ловеч има нов кандидат за кмет, издигнат от ГЕРБ-СДС. Как отчитате свършеното досега?

– Ловеч има нужда от промяна и нашият нов кандидат за кмет е това юристът Валентина Недялкова, млад и много отговорен човек, доказал се в професията си, на когото и ние, и нашите симпатизанти възлагаме надежди за успех. Редно е да отбележим, че въпреки трудностите, направеното в общината не е малко – с помощта и на централната власт при управленията на правителствата на ГЕРБ. Изпълнени бяха проекти за модернизация на уличното осветление в гр. Ловеч и с. Дойренци, поетапно се подменя водопроводната мрежа в кв. „Младост“, извършва се преустройство на сградата на „Младежкия дом“, изградиха се на 4 нови системи за видеонаблюдение в селата Горан, Гостиня, Умаревци, Сливек и в общинския център, подменено бе видеонаблюдението в селата Лисец, Лешница и на Покрит мост. Извършена бе рехабилитация и нови пространствени решения на площад „Свобода“ до Катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“, като те включваха детски площадки и скейт зона, изградени бяха спортни площадки в ОУ „Хр. Никифоров“, нова асфалтовата настилка бе положена на основната алея в парк „Стратеш“ към Зоопарка., санирани са многофамилни жилищни сгради по Националната програма – общо 243 обекта, като 237 са домакинства и 6 обществени сгради, проектира се реконструкция на водопроводите в селата Умаревци, Къкрина, Александрово, Радювене и Йоглав, а на по-късен етап и в селата Горно Павликене, Брестово, Пресяка и Прелом.

Като една от най-социалните, а може би и първа по реализация на социални услуги със своите 720 служители, които полагат грижи за 1600 лица от уязвими групи, община Ловеч реализира и множество проекти в тази сфера – изградено беше социално жилище с 49 апартамента в кв. „Гозница“ за настаняване на уязвими групи от населението, проект „Нова дългосрочна грижа за възрастни и хора с увреждания“, разширен беше териториалния обхват и капацитета на Домашен социален патронаж, проект „Асистентска подкрепа“, проекти „Патронажна грижа“ и „Патронажна грижа +“, проект „Грижа в дома“, са в помощ на нашите съграждани от уязвими групи и възрастни и болни хора. Не малко се направи за училищата, за обновяване и модернизация на образователната инфраструктура, приключи ремонта в Езиковата гимназия, предстоят ремонти в СУ „Т. Кирков“, на дворовете на детските градини „Мария Сиркова“, „Патиланци“ и„Първи юни“, както и на детска ясла „Мечо Пух“, като някои от тях ще приключат до края на годината, други в следващата, но се работи.

В отиващия си мандат беше извършен основен ремонт на улици в кв. „Дикисана“, ремонт на улица в Северна индустриална зона, на улиците “Тома Давидов”, “Димитър Пъшков”, “Крайречна”, на част от улици в кв. „Гозница“, около Градската галерия, на общинска пътна мрежа Тепава – ж. п. спирка Йоглав и на път от разклона за с. Абланица до регулацията на населеното място.

Въпреки направеното, което ми е трудно да изброя и сигурно пропускам нещо, в навечерието на новия мандат пред общината стоят много нерешени или неглижирани в годините проблеми, които трупат негативни обществени нагласи. Ние, екипът на ГЕРБ-СДС, имаме капацитетът да ги преодолеем.

– Кои са най-честит проблеми, които ви поставят хора в срещите ви по време на кампанията?

 Тук ще посоча наложителните инфраструктурни проекти – рехабилитация или подмяна на съществуващата водопроводна мрежа в кв. „Здравец“ и малките населени места в общината. Мрежата там е от 50-те и 60-те години на миналия век, амортизирана вече. Изграждане на канализационни системи, наложителното е вече изграждането на нова втора клетка на Регионалното депо за неопасни отпадъци на общините Ловеч, Летница и Угърчин, изграждане на Регионална система за управление на отпадъците, почистване на коритото на река Осъм и деретата с цел намаляване на риска от наводнения. Това са част от исканията на хората, както в селата на общината, така и в кварталите й. Разбира се, привличане на инвеститори в индустриалните зони и индустриалния парк в общината, повишаване на доходите на населението и намаляване нивото на безработица, спиране на т. нар. „работнически туризъм“ в съседните или по–големи общини и в чужбина са също теми на срещите ни.

В приоритетите, които представяме пред хората, сме предвидили още и сътрудничество с медицински университети и болници за осигуряване на специалисти и специализанти в Ловешката болница, разширяване обхвата на социални услуги и в малките населени места, търсене на възможности за създаване на хосписи.

– Социалните услуги се ползват предимно от възрастни и хора с увреждания. Но какво предвиждате за младите хора, за да не напускат иначе прекрасния Ловеч?

– Да, Ловеч е прекрасен и това, че младите не се завръщат в него след образованието си тревожи не само нас, но и останалите градове от областта. Според данните на НСИ намалява населението и на Троян, например. Необходимо е да се предприемат сериозни мерки, за да ограничим максимално тази тенденция и младите да започнат да се завръщат и да остават в Ловеч. На първо място е необходимо да преобразим бизнес средата, защото нови работни места с конкуретно заплащане биха били движещ мотив за един млад човек. Нужно е също по-комфортна градска среда, да преодолеем максимално проблема с воподоподаването, да повишим качеството на здравната помощ в болницата. И не на последно място – да има добра инфраструктура, за да могат хората да се придвижват спокойно. А и наличието на магистрала „Хемус“ например сред основните двигатели на икономиката в района.

Отделно в програмата си в сектор Образование предвиждаме разширяване на дуалното обучение за създаване на професионални умения, нужни на ловешкия бизнес. Основен и мащабен ремонт на съществуващата спортна зала, изграждане на спортен комплекс на открито с лекоатлетическа писта и обособяване на места за поставяне на съоръжения за безплатен уличен фитнес са неща, които гражданите искат при всяка наша среща, както и възстановяване на Летния театър, на Въжения мост, нов живот за парк „Стратеш“, и други места за отдих и развлечения.

– Как смятате да реализирате програмата във финансов план?

Това е основно предизвикателство пред бъдещия управленски екип на община Ловеч. Напълно е възможно, с добро сътрудничество с централната власт, да има чувствителен напредък и със собствени средства на община Ловеч, и с финансиране от национални или европейски програми, както и от държавния бюджет. Ще се търсят възможности. Именно тук е водеща ролята на кмета и екипа му – да не спира да лобира за община Ловеч пред изпълнителната власт. Мисля, че Валентина Недялкова ще се справи. Ние, общинските съветници, също ще сме зад нея и ще помагаме с цялата си експертиза.

– Кое е най-голямото предизвикателство за вас в четвъртия ви мандат като общински съветник?

– Съвместната работа е формула за успеха на всяка една община – работа между администрация, бизнес, образователните, културни и социални институции, работата с гражданските организации, с хората от всички сфери. Така в процеса на работата се раждат идеи, решават се казуси, променя се животът на гражданите към по-добро. Общинският съвет в мандат 2023-2027 г. ще бъде от различни политически сили, с много нови общински съветници, които тепърва ще добиват знания и опит в и за местното самоуправление. Но пък ще имат много енергия и нови идеи, което аз намирам за много хубаво. Важна ще е  работата като екип и с една единствена кауза – да върнем блясъка на родния Ловеч! Можем да го направим!