За дните от 13 март до 15 март 2020 година включително в Регионална здравна инспекция гр. Ловеч са получени 6 формуляра за събиране на данни на пристигащи от Италия във връзка с епидемична ситуация от нов Коронавирус 2019. Лицата са с установени адреси на територията на област Ловеч и на които ще пребивават следващите 14 дни. Информацията е предадена на личните лекари за наблюдение по време на карантината, съобщения са изпратени до ЦСМП Ловеч, спешно отделение на МБАЛ Ловеч, до ОДМВР Ловеч и до общините, съгласно обща заповед на Министъра на здравеопазването и Министъра на вътрешните работи.

До 15.03.20202 година включително изтича карантинния период за 9 лица и под домашна карантина в област Ловеч са оставени 46 лица. Няма информация за други лица с повишена температура или оплаквания от наблюдаваните.

 

Въвеждането на извънредно положение в страната по чл.84, т.12 от Конституцията на Република България, наложи промени в Закона за здравето които са обнародвани в ДВ бр.23 от 14 март 2020г. и са в сила от деня на публикуване.

Така болен от заразна болест, посочена в чл. 61 от Закона за здравето, както и контактно лице, което чрез изследване е с потвърдено носителство на заразна болест, посочена в чл. 61, и откаже задължителна изолация и лечение, се наказва с глоба в размер на 5000 лв. Лицата, отказали да се явят доброволно за изолация и лечение, се довеждат принудително със съдействието на органите на Министерството на вътрешните работи по искане на ръководителя на лечебното заведение за болнична помощ или на лекаря, насочил лицето за хоспитализация.