Проверката, която Национална агенция за приходите започва, е във връзка с писмо от „БЕТА ТРАУР 84“ ЕООД, постъпило в Централно управление /ЦУ/ на НАП и е проверка за установяване на факти и обстоятелства (ПУФО) на ОБЩИНА ЛОВЕЧ с ЕИК 000291591. Това съобщиха преди минути от пресцентъра на НАП, по повод журналистически въпроси на кореспондентите на БТА в Ловеч Даниела Балабанова, Пламен Христов от БНР и Павлин Иванов „Ловеч днес“.

От централата на НАП заявявят, че в хода на ПУФО ще бъдат изследвани организацията на дейността на Общината, свързана с обредната ѝ дейност, както и поставените в писмото на „БЕТА ТРАУР 84“ ЕООД въпроси: липса на цени за различните видове траурни стоки, пазарни ли са цените по тази стопанска дейност, подлежат ли сделките на данъчно облагане по реда на Закона за подоходно корпоративно облагане /ЗКПО/ и как се отчитат формираните приходи от тях.

При установяване на обстоятелства, водещи до отклоняване на данъчното и осигурително облагане, екип от проверяващите – двама инспектори от дирекция „Контрол“ на ТД на НАП В. Търново, сектор „Проверки“ – ИРМ Плевен, ще преценят необходимостта от възлагане на последващи контролни действия /ревизия/спрямо Бюджетна дейност „Обреди“, която стопанисва и управлява общинските гробищни паркове на територията на гр. Ловеч. Законоустановеният срок за приключване на проверката е 13.05.2022 год.

След приключване на ПУФО за резултатите да бъде уведомена дирекция „Контрол“ в ЦУ на НАП с оглед изготвяне на отговор до „БЕТА ТРАУР 84“ ЕООД по преписката.