eksploataciq703141Павлин Иванов

Има ли фирми в Ловеч, които в буквален смисъл тероризират своите работници? На пръв поглед абсурден въпрос за 21 век, но сигналите, които „Ловеч днес“ получава говорят за изключително стресиращи тенденции.

И не, заглавието съвсем не е пресилено. В това ще се убедите, когато фактите започнат да излизат на яве.

Работници принуждавани да работят по 10-14 часа, без почивка, всеки ден. Малтретиране, заплахи, уволнения. Такива са сигналите, които в следващите дни ще бъдат систематизирани и проверени още веднъж, преди да станат публично достояние.

Дали според вас е допустимо, работници да работят под ключ като в концлагер? Дали е допустимо да бъде упражняван системен психически и не рядко, физически тормоз, днес, когато България е европейска държава и има не лоши закони?

Нормално ли е, да се преправят документи, а работодатели да се отнасят с работниците си в буквален смисъл като с говеда?

Ако за нормалният човек това не е допустимо и ненормално, за някой от ловешките „предприемачи“ това е системна практика.

Скоро ще  разберете точно за кои ловешки фирми става въпрос, както и конкретните факти по различните случаи.

Всички знаем, че в Ловеч условията и възможностите за работа са скромни. Може би страхът от уволнения си казва решаващата дума и това може да е причината за отказа на работниците и служителите да си отстояват правата.

Може би жертвите на феодалите предприемачи не вярват нито на институциите, нито на медиите, нито на тъй наречените профсъюзи, не вярват дори и на себе си, сковани от страха за своето бъдеще. Твърде вероятно насадения съвсем умишлено в продължение на дълги години страх кара потърпевшите, които доста често са третирани като феодални селяни, да си мълчат.

Всеки работник или служител изпаднал в тежка ситуация априори знае, че сам не може да направи нищо срещу добре смазаната и корумпирана система. Много от хората дори не пробват да защитят интересите, убедени в безрезултатността на евентуалните им действия.

Точно на това разчитат и пишман бизнесмените – на мълчанието, на страха, на насилието.

Аз също съм убеден, че нито аз сам, нито изобщо някой сам, без подкрепа е в състояние да спре тормоза на работните места. Затова ви и моля, защитавайте правата си, оповестявайте да медиите какво се случва зад непристъпните стени на фирмите, в които работите.

Заедно можем да спрем или поне да ограничим тормоза и зверската експлоатация.

Това е ваш избор и всеки от вас решава дали иска това да спре или за пореден път ще си замълчи с надеждата, проблемите да не го засегнат лично.   

Хора, опитайте се да разберете, че не само вие сте зависими от боса си. Той далеч повече е зависим от вас!

Ако в града се знае, че някой предприемач злоупотребява с хората си, ако е некоректен, ако пребива работниците си, дали ще пуснете жена си или децата си да работят там, независимо колко тежко е финансовото ви състояние?

Ако работниците са информирани и знаят истината, дали работодателя ще намери кой да работи за него?

Ако никой не иска да работи за него, нали си давате сметка, че всички договори и направените от некоректния сайбия отиват в канала и той фалира?

Моля ви, мислете и се уважавайте! Друг начин за промяна просто НЯМА!

 България не е бананова република, а правова европейска държава!

10 коментара

  1. Скоро глезах едно предаване на М.Бенатова – Народ Под наем,за българия,работещи в Англия.Чудя се,защо им е било нужно да прави харчове чак до Англия,достатъчно бе да влезе в който и да е шивашки цех в България,в което и да е предприятиев Ловеч и областта.Има една оаче голяма и съществена разлика – там поне ти плащат

  2. Най после статия,която отразява дневния ред на обикновения,работещ човек.Заглавието е абсолютно точно – тероризъм,и той не е само в Ловеч,Притиснати от икономическа принуда работещите,особенно в производствата в частния сектор търпят буквално издевателства.Практика е да се работи много повече от осем часа,а за обезщетения,платен отпуск и други просто забравете.Почти всичките ни мастити работодатели,в случай че бъдат санкционирани,режат от заплатите на работниците за да си ” избият ” глобите.Заслужава внимание и следната практика – когато работник наближи години за пенсиониране,го местят фиктивно от фирма във фирма на един и същ работодател,с цел да не му изплатят полагаемите му се шест заплати при пенсиониране/формално не е работил при един работодател,а в различни фирми/.Знам за потресаващ случай на човек,пострадал при трудова злополука,осакатен,на който минути след инцидента,докато е бил още в шок,му е тикано в ръцете да подпише ” споразумение,”,че няма претенции.Целия град знае за друг мастит ” ротарианец “,който,когато дойде време да плаща на работниците в буквалния смисъл вдига кръвно и му прилошава.На всички тези гореизброени,парфюмите на любовниците им са колкото месечната заплата на работниците.И знаете ли кое е най гадното?Че като наближи коледа или Великден си купуват съвест с дарения от по няколкостотин лева.Всъщност нашите преуспели капиталисти никога не даряват нещо,което преди това не са откраднали.

    1. “Целия град знае за друг мастит “ ротарианец „,който,когато дойде време да плаща на работниците в буквалния смисъл вдига кръвно и му прилошава”
      Това да не би случайно да е един мастит бизнесмен, който скандално “получи” почетното звание „Почетен гражданин на Ловеч” през 2013 година?

  3. Аре стига бе, всички знаем, че това, което е написано в материала, е вярно! Не знам за физически, но финансов тормоз има и го знаят в Инспекцията по труда. Друг е въпросът, че всеки, който се е докопал до някакво работно място си трае, а дори и е съгласен например да се подпише на празен ордер с обещанието да получи пълната сума в скоро време. А всъщност изобщо не я получава и по никакъв начин не може да си търси правата – Справка – ресторантът на Стратеш. Ами десетките “наказания” – за това, че си кихнал, затова, че си пръднал, затова, че си жив! Всичко това властите го знаят много добре, но услужливо си измиват ръцете и си траят!

  4. Който не му харесва, да е работник, да става “капиталист” и да наема “трудолюбиви работници”.
    Нека им плаща колкото искат и колкото “трудолюбивите” смятат че заслужават…

    Пфуу, няма как да избягаме от 700 години робство, изкривило ни е безвъзвратно – все някой трябва да се грижи за нас и да ни е виновен…

  5. Макар че в общи линии всичко е ясно, интересно ще бъде по-нататък да научим и конкретни факти. По уродлива форма на капитализъм от нашата едва ли има и в най-изостаналите латиноамерикански и африкански държави. Обществото беше развратено още при социализма, хайдушката приватизация и разграбването на националното богатство продължи процеса.Назначени бяха капиталисти като в ръцете им бяха дадени на безценица заводи, хотели, лицензи и какво ли не още.След това всички, които тръгнаха в бизнеса искаха също така бързо да забогатеят, а това може да стане само със заобикаляне на законите и безмилостна експлоатация на хората на наемния труд. На всички е ясно, че голям процент от икономиката е в сивия сектор, но няколко поредни правителства само посочват колко милиарда лева се въртят в този сектор, без да предприемат каквито и да са мерки. В същото време държавата се движи на ръба на фалита, няма пари за пенсии, здравеопазване и други социални дейности.Публична тайна е, че повечето фирми водят двойни счетоводства и крият печалбите с цел да не плащат големи данъци.Счетоводителите знаят, че трябва да изкарат печалбата не повече отколкото е наредил шефа, защото в противен случай ще бъдат уволнени.Може би България е единствената страна в света, в която може да наемеш работници и след това да не им плащаш пълното полагащо им се възнаграждение за месеци, дори и за години. Хората са притиснати от мизерията и необходимостта да издържат семейства и си траят, защото виж, че станало и по-лошо. А с неплатените данъци и заплати господата се движат в луксозни джипове, пътуват около света, почиват на екзотични острови и са готови да се борят с цената на всичко за запазване на статуквото.

  6. Българските производители ако трябва да спазват всички закони са обречени и общо взето работят за да рантутят държавата, какво е 3000лв такса смет за година за фирма с 14 работещи, при условие че има програма за управление на отпадъците

  7. Павлин Иванов, ти плачеше за това, че Митко Митев от инспекцията по труда щял да бъде сменен. Сега пък плачеш, че той не си е вършил работата. Това дето го описваш е жив капитализъм и експлоатация и демокрация, за които ти често плачеш. Попитай наставничката си и тя ще ти каже същото.

    1. Тъп цървул! Ако съм собственик на медия, никога няма да дам възможност да се публикува подобно мнение нямащо нищо общо с истината и фактите.

Comments are closed.