РИОСВ Плевен задължи кмета Маринова да почисти незаконните сметища в срок до 4 март 2022 г.

Павлин Иванов

Това, което ще видите във видеото и от снимките е днешното настояще. И това е само едно от незаконните сметища в и около Ловеч. Системната липса на контрол, абсолютното неразбиране на Закона за управление на отпадъците, пренебрежението към законите, са малка част от характеристиките на днешното управление в Ловеч. Цената на тази липса на грижа за природата и общинската собственост, естествено, ще платим всички ние и като загуба на природни ресурси и като сериозни средства за възстановяване и почистване на едно от най-мащабните незаконни сметища в региона.

Малко след отбивката към Депото за отпадъци на общините Ловеч, Летница и Угърчин, очевидно от години се изхвърлят битови и строителни отпадъци, мебели, гуми, отпадъци от различни фирми, умрели животни, а за капак и очевидно за да се прикрие сметището, някой упорито и целенасочена зарива боклуците с камари пръст.

На следващият завой по пътя към Регионалното депо има още едно, не толкова мащабно, но все пак голямо незаконно сметище. И то е трупана поне година вероятно.

Не случайно, два пъти споменавам, че незаконните сметища са по пътя към Регионално депо. Ако някой, независимо кой, общински или друг компетентен служител, е минавал по пътя към депото, няма как да не е забелязал трупащите се незаконно отпадъци. Би трябвало да е изготвил докладна, сигнал или поне устно да е уведомил ръководството на общината за незаконните сметища. Разбира се, ако някой изобщо е ходил на проверки в депото.

Всъщност, лесно може да се провери това. Ако има протоколи за извършена проверка на депото за отпадъци, ще се види на коя дата, точно кой е минал край незаконното сметище и си е затворил очите и не ги е видял. Би трябвало поне този някой да бъде попитан: Ти, приятелю, не видя ли, че там има незаконни сметища. Не видя ли, че са две и то големи? Какво направи?

Почистването на едни такива незаконни сметища изисква огромен ресурс специализирана техника, безброй курсове на камиони, стотин хиляди левове за цялата операция. А просто ако имаше контрол, налагаха се глоби, нямаше да има подобно замърсяване, нито нужда да се харчат много, много пари за това.

Мисълта ми е, че освен замърсяване на природата, затварянето на очите от страна на Община Ловеч и нейните контролни органи, проблемът има и тежко финансово измерение. Разбира се и за него плащаме ние, данъкоплатците.

По наш сигнал, днес на мястото на двете големи незаконни сметищата се отзоваха инспектори от РИОСВ Плевен, които констатираха фактите. Направени бяха замервания и установени фактите. На два общински терена и терен стопанисван от Държавно горско стопанство Ловеч, са констатирани незаконните сметища. В тях са изхвърлени земни маси, строителни отпадъци (тухли, керемиди, бетонови късове и др.), излезли от употреба автомобилни гуми, битови и едрогабаритни (мебели) отпадъци, пластмасови отпадъци от разокомплектовани автомобили.

От тук нататък следва предписание към Община Ловеч, за премахване в едномесечен срок на незаконните сметища, което е било връчено днес и съставяне на акт. Ако в срок до 4 март 2022 г. не бъдат премахнати незаконните сметища, по закон, следва нов, по-голям по размер акт.

Но всъщност въпросът е:

Има ли престъпление срещу околната среда?

Има ли безстопанственост, защото сметищата са на общински и държавни терени?

Ще има ли персонално отговорни лица?

Пътят до края ще бъде дълъг, а какво ще се случи и ще си свършат ли работата компетентните органи и институции, ще разберем през следващите месеци.