Два бързи факта: Да, цените на много продукти са високи. Да, спекула в България няма.

Павлин Иванов

Днес всеки икономически и юридически неграмотен политик от телевизионният екран използва термина “спекула”, за да обоснове десетилетия лошо държавно управление, уредени обществени поръчки унищожаващи пазарната икономика и конкуренцията, пълна неадекватност на регулатори и контролни органи, и в крайна сметка високите цени в страната.

Не знам дали знаете обаче, но термин “спекула” не се среща нито веднъж, в нито един текст в Закона за защита на потребителите!

Всъщност, точно днес, легална дефиниция за „спекула“ в България просто няма! Какво борят политиците тогава?

Това, което не знаете също е, че в България Закон за борба със спекулата няма. И причината за това е изключително проста. А именно, дефиницията на “спекула” в действащ до 03.07.1999 г. Закон за борба със спекулата (отменен) гласи:

“Чл. 2. (1) По смисъла на този закон спекулативна стопанска дейност е:
1. продаването на стоки и извършването на услуги по цена над определената или преди да е определена или утвърдена по установения ред;
2. извършването на търговска дейност без надлежно регистриране, когато такова се изисква;
3. извършването на търговска дейност на места, забранени за това от общинските народни съвети или кметствата;
4. укриването или отклоняването на стоки.”

Логичната причина за липса на такъв закон е самото разбиране за спекула, което би влязло веднага в конфликт с нормалната, естествена, пазарна икономика – държавата да определя рамки на цените. А това, в нормална пазарна икономика, в мирно време, категорично е недопустимо.

Това, което правят икономически и юридически неграмотни политици е да наложат още едно разделение и още една излишна омраза. Тя е обичайна – към лошия частник, който дава ниски заплати, но си купува скъпа кола от реализираните свръх печалби.

Нека да се върнем към високите цени, което би трябвало да е тема на нормалните политици.

Едни от важните фактори при определянето на цените е пазара, поне в два негови аспекта:

– конкуренция

– платежоспособното търсене и съответно – предлагането

В България, от десетилетия, пазарната икономика е силно изкривена. Причините за това са много, но ето някои от най-фундаменталните:

– корупцията при обществените поръчки. Тя дава огромно предимство и живот на фирми, които са близки до някой политик. Целта на тази симбиоза е очевидна и обществено известна – нерегламентирано разпределение на парични потоци с източник публични средства.

За облагодетелстваните фирми, ефективността на работата, борбата с конкурентите за пазар, просто не е тема. Те знаят, че като платят на подходящият политик ще получат тлъстата поръчка и без да са добри в занаята. А това обрича на унищожение нормалните фирми.

– Неефективни, неработещи регулатори. Тази причина е изключително важна, защото тя касае почти всички енергоизточници – газ, вода, ток, горива.

Все още се правят само шумни ПР акции по бензиностанции, без да има доказателства за картелни споразумения, които силно изкривяват пазара и водят до високи цени. Все още никой не посяга на бургаската рафинерия, чужда собственост, която диктува цените на горивата по бензиностанциите. И това е десетки години.

Как тогава, при скъпи горива, скъп ток, скъпа вода, нормална фирма може да оцелее продавайки на ниски цени?

– Всеки собственик на магазин знае, че всеки проверяващ е способен да му почерни живота за дреболии, които не са съществени за страната като цяло. Но така ли стои въпроса с мощните вериги? Не, разбира се! Там всичко е различно. Едното или двете очи на проверяващите са почти винаги затворени.

Изобретателността и бруталността на контролните органи по отношение на малките търговски обекти и цехчета е пословична. Всеки занимаващ се с малък бизнес знае това.

Но по-важният въпрос е: Как може потребителят да се намеси в пазара, като това да доведе до нормализиране на цените?

Отговорът е много прост:

С вашите пари вие определяте кой бизнес да живее и кой не.

Коя стока да се продава и коя не.

Коя е максималната пазарна цена, на която сте склонни да купувате.

В Германия стока се продава по-евтино от в България? Обявете бойкот на стоката и фирмата!

И ако държавата и политиците са икономически и юридически неграмотни, доказано, в борбата с високите цени, то потребителят със своето левче може да въведе ред в пазара за по-малко от две седмици.

Една от обичайните форми за това е БОЙКОТ.

Бойкот на стока.

Бойкот на услуга.

Бойкот на фирма, която прекалява.

 

Ще си позволя да направя извод:

Почти всичко е в ръцете (парите) на потребителите!

Вие решавате чрез своя избор и действия.

Политиците .. да ги оставим настрана.