В Ловеч гостува изложбата „Съвременно изкуство. 30 години цвят и светлина“, експозицията бе открита на 14 октомври вечерта в ХГ „Проф. Теофан Сокеров“. Изложбата представя 67 творби от 12 утвърдени български художници, съвипускници от ателието на акад. Светлин Русев (1933 -2018). По този начин те отбелязват 30 години от завършване на НХА „Николай Павлович“ в София през 1991 г.

Трима от групата присъстваха на събитието – Валентин Узунов (директор на ловешката галерия), Иван Хаджиев от Троян и Георги Иванов (Жорж Трак) от Пловдив.

„За всеки един от представените автори може да се говори много. Това са едни прекрасни произведения и виждам, че тук в Ловеч, експонирани по този начин, стоят съвсем различно и по-хубаво. Надявам се на всички вас изложбата, която ще гостува един месец, да достави удоволствие“, каза при откриването художникът Георги Иванов.

Сред останалите автори виждаме творби на Еслица Попова, Ангел Китипов, Стефан Петрунов, Станимир Желев, Огнян Цеков, Димитър Яранов, Валентина Бъчварова, Димитър Димов и Атанас Атанасов. Те са част от един важен етап от развитието на българското изкуство – годините на прехода. Тяхното изкуство предизвикват обществото да преосмисли своите разбирания за граници, идентичност и националност – теми, които днес са актуални за Европа и целия свят.

Проектът е част от програмата на Пловдив „Европейска столица на културата“. Проследява се творческото развитие и постижения на участниците, от които четирима живеят и работят в чужбина. Всичките са със сериозна практика и опит в изкуството, имат участие в множество проекти и инициативи в страната и чужбина.

Досега изложбата е била в Пловдив и Казанлък, след Ловеч ще гостува и в Поморие.