izlojbarim1105132 Мая Величкова

Изложба „Ръкописи, икони и старопечатни книги” се откри на 8 май 2013г. от 17.30ч. в Изложбената зала на РИМ – Ловеч. Регионален исторически музей – Ловеч притежава богата колекция от ръкописи и старопечатни книги част от които са показни в изложбата. Някои от тях са много редки и са запазени  само във фонда на РИМ – Ловеч.

Сред изложените експонати са две Четвероевангелия – писани от Петър Граматик в манастира „Ястреб” от средата на ХVІв. , Етрополски номоканон от ХVІв., два Дамаскина, четири Катавасии и „Вечен календар” на поп Лукан Лилов в Ловеч от 1827г.

Най – старият запазен ръкопис е Октоиха /осмогласник/- ръкопис на пергамент от заешка кожа от ХІІІв. Показани са и над 70 старопечатни книги от фонда на музея. Сред тях са първата старопечатна книга на новобългарски език „Кириакодромион сиреч: Неделник поучения”, Римник 1806 от Софрони Врачански, „Буквар с много полезни и потребни Наставления” на Марко Теодорович от Разлог, „Славянобългарско детеводство” от Неофит Хилендарски и Емануил Васкидович в пет части и други.

В изложбата са показани 8 икони – „СВ. ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ” И „СВ. ТЕОДОСИЙ ТЪРНОВСКИ”, която е най – старата икона на светеца запазена в България с изображение на Св. Патриарх Евтимий. Носи белезите на Атонска живопис от втората половина на ХVІІІвек.  Две икони на БОГОРОДИЦА С МЛАДЕНЕЦА, ”МОЛЕНИЕТО НА АНА И ЙОАКИМ” и други.

Експонатите са съчетани с фотоизложба  „Приносът на Ловеч в националната наука и култура” на отдел „Нова история”при РИМ – Ловеч.