vrabevo2807142Изложбата „Терзийско гостува на Врабево“ бе открита днес в дома на проф. Аксиния Джурова във Врабево, съобщават от Областна администрация. В неповторимата къща-галерия, наречена „Дворът“, превърнала се в символ на културата в региона, се събра голяма част от интелектуалния елит на Ловешка област.

В специална зала от дърво и камък, запазила духа на селската плевня, бяха подредени картините на известните живописци от Терзийско Ирена Стоянова и Цвятко Дочев. Сред тях са изложени и творбите на скулптура Спас Дочев. Четвъртият творец, който участва в изложбата, бе и майсторът Владимир Златков със своите пластики от дърво.

От няколко години известната изкуствоведка Аксиния, дъщеря на генерал Добри Джуров, прави изложби в бащиния си дом в китното троянско село. В нейната колекция тази година ще има по една творба на художници като Греди Асса, Николай Майсторов – вече участвали в предходни изложби в „Дворът“.

По традиция проф. Джурова подготвя живописна изненада и за догодина, стана ясно от откриването. „Дълбок дол гостува на Врабево“ ще бъде озаглавена изложбата през следващото лято, като според нея по този начин идеята да се представят творби на автори, свързани с Балкана, ще намери продължение.

В откриването на изложбата участва областният управител на Ловеч Милко Недялков и известният учител от Езиковата Найден Ангелов. В емоционалната си реч Ангелов заяви, че не парите, а поколенията, които е изучил през живота си, са неговото богатство.