„Проблемите на Ловешка област са същите като в плевенска и търновска, но във Велико Търново поне имат един център, който привлича младите хора – университета там. В Ловеч такъв център няма. В Ловеч се унищожи индустрията, както и в Плевен се унищожи индустрията.“, каза кандидатът за народен представител Ивелин Първанов на среща с граждани.

Според него за Ловеч има още една голяма опасност и тя се вижда по оста Троян-Ловеч. Градът Троян е много по-малък, но той се намира на важен инфраструктурен замисъл за път. Той е връзка между северна и южна България. А край Ловеч няма такава важна инфраструктура, която да е от национално значение, защото такава инфраструктура би работила и на регионално ниво.

„Плевен поне се намира на главната жп магистрала от Варна за София. Колкото и да е транзитен, все нещо от там минава. Има и Медицински университет. Магистралата, която в момента се строи пак ще мине близо до Плевен. Сегашният главен път от София за Варна заобикаля Ловеч от юг. При това положение чисто инфраструктурно, за да се развива Ловеч, говоря специално за областния център, трябва или Плевен толкова добре да се развие, че да започне на акумулира и по периферията допълнителна икономическа мощ, която да стигне до Ловеч или да се изгради някаква инфраструктура, която да обслужва коридора север-юг, т.е. дунавските пристанища към Бяло море.“, коментира Първанов.

Стана ясно, че такъв проект е разработен преди повече от 35 години от Българското геополитическо дружество. Това е големият проект „Север-Юг“, който трябва да минава през центъра на България. Предвидено е пристанище на гр. Белене с мост Белене-Чоара, директна железопътна връзка от Белене – Левски – Ловеч – Троян до с. Христо Даново, което е близо до Карлово. От там магистрален път до Смолян и излизане на Беломорието.

„Като погледнем сегашната инфраструктура, сегашните транспортни коридори, колко периферно се явява това трасе, което всъщност е в центъра на страната. От геополитическото дружество тогава много правилно са преценили, че връзката Балтийско море – Бяло море е важно  да минава през центъра на страната и България да се изгради такава инфраструктура.“, каза още Първанов.

Той допълни, че другото нещо, което е важно, за да имаме развита индустрия,  да се използва индустриалният парк, въпреки че се вижда вече как в покрайнините на Ловеч започват да се разрушават сградите и да се поставят фотоволтаици.

„Но каквато и мощност да имат тези фотоволтаици, те не могат да заместят атомната електроцентрала в Белене, защото тя по проект е с 4 енергоблока, от които са доставени 2. Когато включим напълно тези фотоволтаици и всеки регион, дори всяко населено място започне да зависи от местния чорбаджия, който има фотоволтаичен парк, това което ние наричаме „парцализация“ на държавата, „децентрализация“, „разпад“, „феодализация“, ще се задълбочи. Защото тези, които сега в момента действат административно, откривайки някакви работни места за допълнителна заетост на общинско ниво, вече ще се превърнат в енергийни господари. И още веднъж казвам, че стратегическите цели засягат цялата страна. Ако цяла северна България, ако цяла България е добре, няма как Ловешка област да не благоденства. Ловешка област ще се развива, когато работи съвместно с останалите региони. Плевен също е на ключово място между най-голямото ни пристанище във Варна, но тук държавата отново трябва да помисли какви са ни международните връзки, кога ще направим най-сетне контейнерен терминал във Варна, защото ако направим такъв терминал, ще го ползва цяла Северна България, ще го ползва и западната част на България, ще го ползва и Сърбия. И тогава Северна България става ключова. И когато ние имаме инфраструктурата – най – важната, вече по –нататък бизнесът, и средния и малкия, ще използват тази инфраструктура и ще акумулира допълнително работни места и допълнителна печалба.“, заключи кандидатът за народен представител от Област Ловеч и Област Плевен Ивелин Първанов.

Все пак, той не отрича, че най-важните цели трябва да ги реши държавата. Държавата трябва да има стратегия как да се развива, какво да направи и в какво да инвестира, защото милиардните инвестиции могат да дойдат от държавния бюджет и с държавни гаранции да бъдат привлечени чуждестранни инвеститори, а за това нещо е необходима само политическа воля.

 

 

“Възраждане е с N12 в бюлетината

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Платена публикация по договор