„Всички говорят за „Зелената сделка“ и за ТЕЦ-ове. Това, което нас ни засяга на регионално, на републиканско и на балканско ниво често пъти не се споменава. Организирахме протести за спасяването на реакторите на АЕЦ Белене. Знаете, че украинска и американска делегации дойдоха, за да им бъдат подарени тези реактори. Това обаче се случва след срамното и престъпно решението на управляващото мнозинство от 49 Народно събрание, които с лека ръка искат да подарят на чужди интереси едно богатство на България – златната кокошка в Белене.“, каза водачът на листата за област Ловеч от „Възраждане“ Ивелин Първанов пред журналисти.

Според него, ако АЕЦ Козлодуй е осакатен, то АЕЦ Белене не получава изобщо възможността да се роди.

Първанов припомни, че той и още пет народни представители влязоха в електроцентралата, за да проверят дали всичко е на мястото си.

„Видяхме, че реакторите се съхраняват при максимално добри условия. Бригадите, които работят по консервацията са там и се грижат много добре. Знае се, че в това състояние, в което се намират реакторите имат експлоатационна годност за 60 години. С технически-инженерния състав говорихме, че експлоатационният срок може да бъде увеличен два пъти с по 20 години т.е. ние там имаме потенциал за развитие на енергетиката за 100 години. И този потенциал, тези, които управляваха досега, искат да го изхвърлят с лека ръка.“, коментира Ивелин Първанов.

Той изказа съмнения, които са доста обезпокоителни.

„Опасенията, които имаме от „Възраждане“ е, че ако ги дадат на украинския „Енергоатом“ за 1,3 млрд. лева, по всяка вероятност същите реактори ще бъдат прехвърлени след това на „Уестингхаус“ и те с тях ще се опитат да реализират 7-ми и 8-ми енергоблок в АЕЦ Козлодуй. Не е тайна, че „Енергоатом“ имат съвместни проекти в Украйна с „Уестингхаус“. Ще бъде истински обир на българската хазна и на българските данъкоплатци, ако ние закупим нашите реактори, които сме подарили на Украйна, обратно за по 30 млрд. лева всеки. Такава измама не е правена нито при бушмените, нито при пигмеите. България ще влезе в световната история като най-незаинтересованата страна. Не можем да допуснем да бъдем обрани., каза още Първанов.

Според него въобще не са били случайни мощни атаки бяха отправени през последните десетилетия срещу атомната енергетика, че едва ли не всичко е „Чернобил“ и всичко е „бомба“.

„Целта им бе да превърнат нашата страна и по-голямата част от Източна Европа в енергийно зависими. Само ще отбележа, че на 30 км от нашата южна граница, Турция построи атомна електроцентрала с реактори на „Росатом“. В Черна вода Румъния също построи, т.е. ако има някаква опасност от авария, България няма да се спаси. Но аз мисля, че нашите съседи много добре са пресметнали риска. Не мисля, че България, след като е направила тези инвестиции в този проект, сега е моментът да го приключи. Нещо, което ще бъде националното ни богатство, нещо, което ще ни доведе до енергийна независимост и до енергиен център на Балканите, ние да го унищожим само заради някакви директиви на някакви чиновници, които лобират за чужди транснационални интереси. Проектът АЕЦ Белене все още не е умрял, докато реакторите са тук, българският парламент може да гласува обратно решение.“, каза в заключение водачът за област Ловеч Ивелин Първанов.

“Възраждане е с N12 в бюлетината

Купуването и продаването на гласове е престъпление

 

Платена публикация по договор!