ezikovapraznik1904137Жанина Илиева

Днес, на своя празник, Езиковата отбеляза успехи на учениците и на техните преподаватели от ГЧЕ “Екзарх Йосиф І”. Сред тях по немски език е успехът на Велена  Хаджийска от 11 клас, която е обявена за победител в националния конкурс за есе по международен проект „Дунав” и е носител на стипендия за участие в международен семинар в Германия. Mануел Малешков от 11 клас представи достойно името на училището по същия международен проект като изпълнител на ударни инструменти на концерт в Сърбия.

На  Национален кръг на олимпиада по немски език тази година училището  е представено от Наталия Николова от 8 клас, Симеон Кушев – 9 клас, Елизабет Генчева от 11 клас, Иван Евтимов и Христалина Димитрова от 12  клас. Михаела Петкова от 9 клас се класира на второ място в Националното онлайн състезание по превод.

velena2404131За трета поредна година ученик от ГЧЕ “Екзарх Йосиф І” – Ловеч, получава стипендия за едномесечен престой в Германия, печелейки призово място на Олимпиада по немски език, организирана от Службата за педагогически обмен при Консултативния отдел към посолството на Федерална Република Германия в сътрудничество с Министерството на образованието, младежта и науката. Това е Деница Илиева от 10 клас, която защити блестящо проекта си на немски език и доказа, че Езиковата в Ловеч е идеалното място за тези, които искат да успеят.

По английски език за поредна година има класирани ученици за Национална олимпиада по английски език. Това са Павлен Аврамов от 9 клас, Генка Калоянова и Константин Иванов от 10 клас. От миналата година в училището започна ежегодно провеждане на изпити за сертификати на Кеймбридж. От явилите се 16 ученици тази година – както от І-ви, така и от ІІ-ри чужд език – всички са се справили успешно. На националното състезание “Клет – 2013” Ина Георгиева от 9 клас е на ІІІ-то място на ниво А1, а Константин Иванов е на ІІІ-то място на ниво С1. Константин има още две постижения – награда за спазване правилата на съвременния български книжовен език на Онлайн състезание по превод от и на английски език на организация „Макензи”, а също и на лингвистичното “Кенгуру”. За ниво 10 клас той е изкарал 190 от общо 200 точки. На същото ниво и Ради Калчев от 10 клас има отличен резултат – 180 точки.

Успехи по френски език на Национална олимпиада по френски постигнаха  Адриана Савова, Ивона Цанкова, Кирил Петков и Симона Станчева –  от 8 клас; Василена Пелова от  9 клас; Кристина Маринова и Свилен Нинов от 10, както и дванайсетокласничката Станислава Димитрова.

За тазгодишната Национална олимпиада по български език и литература са класирани дванайсетокласничките Анисия Казашка, Василена Цветкова, Габриела Тодорова и Дияна Илиева.  На първото национално онлайн състезание по творческо писане, организирано от издателство “Просвета” – на първо място в своята възрастова група, за стихотворение по цитат,  е Валентин  Минков от 11 клас.

На математическия турнир „Черноризец Храбър” Илия Докторов от 11 клас е на І място. Той е класиран и за Национален кръг на математическото състезание «Европейско кенгуру», а също така заема  І-во отборно място  заедно с  Иван Иванов от 11 клас на Общинско състезание по математика „Климентови дни». На Коледното математическо състезание в Ловеч ученици от Езиковата обраха първите места: за 8 клас – Ивона Цанкова; за 9 клас – Христофор Петков; за 11 клас – Александра Минкова.

На Националното състезание по математика за ученици от профилираните гимназии и паралелки с чуждоезиков профил, организирано за поредна година в Езиковата в Ловеч, същите тези ученици представиха достойно гимназията.

Полина Радославова от 9 клас е класирана за Национален кръг на олимпиада по физика и астрономия, а Иван Борисов от 9 клас е класиран за Национален кръг на олимпиада по география и икономика.

В областта на спорта и физическата подготовка на всички общински първенства, провеждани на територията на Ловеч, учениците от Езикова гимназия за поредна година завоюваха първите места в спортните състезания по волейбол, баскетбол и тенис на маса, а във футбола сме на второ място.

Полина Панкова и Йоан Георгиев са победители в конкурса “Красотите на река Осъм”, а но първите три места на Областния конкурс за рисунка на тема “Безопасност на движението по пътищата” са Валери Борисов, Митко Дончев и Габриела Цанкова от 8 клас.