Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова е направила предложение проф. д-р Игнат Боев Игнев (93 г.) да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Ловеч“. По-рано за 2022 година бяха предложени за удостояването със звание „Почетен гражданин на Ловеч“ други двама – проф. д-р Владимир Димитров Аврамов и генерал-майор Красимир Маринов Кънев.

Проф. д-р Игнат Игнев е име, трайно свързано с развитието на Психиатрична болница – Ловеч. Роден е на 2 януари 1929 г. в село Продимчец, сега квартал на Ловеч, Игнат Игнев учи в Народна мъжка гимназия „Христо Кърпачев“. През 1954 г. завършва Медицинския факултет на Софийския университет. Специализира психиатрия в нервно-психиатричната клиника „Шарите“, Берлин. Практикува в Психиатричната болница в Ловеч като ординатор, завеждащ отделение и главен лекар. Проф. д-р Игнат Игнев допринася за значително развитие на лечебното заведение. Наред с нелеката работа в Психиатрична болница – Ловеч за развитието и модернизацията й, д-р Игнев защитава кандидатска дисертация през 1971 г. Следва втора дисертация. През 1976 г. става доцент, а през 1988 г. – професор. Съществено е значението на преподавателската дейност на проф. Игнев. Той е ръководител на катедра „Психиатрия и медицинска психология“ в Медицинския университет в Плевен. Пръв е описал в медицинската литература клинични симптоми, синдроми и клинични единици, което е признато за рационализация и изобретение.

Проф. д-р Игнат Игнев притежава изключителни качества като човек и се отличава с богата научна биография, освен има изяви и в областта на културата. Професорът е автор на текста на „Песен за Ловеч“. Литературният талант и обичта към родния град се проявяват и в други негови стихотворения: „Баш Бунар“, „Пролет над Стратеш“.

Проф. д-р Игнат Игнев е член на Института по неврология, психиатрия и неврохирургия; Висшата атестационна комисия в Медицинския университет, Плевен; Интернационалната асоциация по превенция на кризисни ситуации и суицидиумите (Австрия); Международната асоциация по индивидуална психология и Международния център за консултации и диагностика (Канада); редакционния съвет на сп. „Неврология, психиатрия и неврохирургия“, гл. редактор на сп. „Актуални проблеми по неврология и психиатрия“ .

Общественото обсъждане ще се проведе на 07.04.2022 г. (четвъртък) от 17:00 ч. в залата на Общински съвет – Ловеч. Към поканата са приложени мотиви и биография на проф. д-р Игнат Боев Игнев, които могат да се видят на интернет страницата на Община Ловеч www.lovech.bg и са на разположение в Центъра за услуги и информация на гражданите.