Колагенът е основен структурен протеин в тялото ни и играе важна роля за поддържането на здрави стави, кости, нокти, коса и кожа. С увеличаването на възрастта обаче, производството на колаген в организма намалява, а липсата на колаген в организма води до болки, възпаления и проблеми с подвижността на тялото. Точно затова е важно да си го набавяте и да не допускате дефицит на колаген в организма си.

Хранителните добавки съдържащи колаген стават все по-популярен избор за подобряване на здравето на ставите и намаляване на ставните болки. Редовния прием на колаген за стави стимулира производството му в организма и подобрява състоянието на ставите. В следващите редове ще ви обясним повече за колагена и защо е важно да го набавяте на организма си.

Какво точно е колагенът?

Колагенът е най-изобилстващият протеин в човешкият организъм. Над 30% от протеините в тялото са колаген. Изключително важен е за структурата и правилното функциониране на костите, хрущялите, сухожилията и кожата. Здравината, еластичността и гъвкавостта на тъканите ни се дължат изцяло на него.

Производството на колаген в организма намалява по естествен начин с напредване на възрастта. Това води до загуба на еластичност в тъканите. Появата на бръчки например, е пряко свързана с недостига на колаген. Други проблеми като болки в костите и ставите, пукащи стави и т.н. също се дължат на липсата на колаген в организма и могат лесно да бъдат отстранени с набавянето му.

В сайта на Forlife.bg ще откриете богато разнообразие от хранителни добавки и продукти с колаген, от които можете да изберете най-подходящия за вас и вашите нужди.

Поддържането на оптимални нива на колаген в организма е от съществено значение. Освен хранителните добавки, може да си набавите нужния колаген и чрез консумация на храни, богати на аминокиселини, които са градивните елементи на колагена, като риба, месо, яйца и млечни продукти.

Каква е препоръчителната дневна доза?

Препоръчителната дневна доза за прием на колаген варира в зависимост от това в каква степен е недостигът на колаген в организма ви и какви са целите ви. Обикновено, дозата е между 2.5 до 5 грама колаген дневно.

Ето някои насоки за препоръчителен дневен прием, според целта:

  • Против стареене– Колагена е основно средство в борбата с бръчките и стареенето на кожата. Ако такива проблеми са започнали да се проявяват при вас, или искате да вземете превантивни мерки срещу първи признаци на стареене, препоръчителната дневна доза колаген за вас ще бъде в рамките на 2.5 до 5 грама дневно. Това количество ще подейства благоприятно на кожата ви и ще подобри хидратацията и еластичността и.
  • За подобряване на състоянието на костите и ставите – Ако забелязвате, че коленете ви все повече пукат при клякане, или движение, изпитвате болка и дискомфорт в костите и ставите, или други проблеми с костната система, препоръчителната дневна доза колаген за вас ще варира в диапазона на 10-15 грама дневно. Тази доза е достатъчна за подобряване на костната плътност и облекчаване на болките в ставите.
  • Възстановяване след тренировка и поддържане на мускулна маса– Ако сте от активните личности, които спортуват редовно и искате да си осигурите максимално възстановяване след тренировка и да поддържате натрупаната мускулна маса, препоръчителният дневен прием на колаген за вас ще бъде в рамките на 10-15 грама на ден. В сайта на Forlife.bg ще откриете висококачествен хидролизиран колаген и хранителни добавки с колаген, които ще ви помогнат лесно и бързо да постигнете целите си и да подобрите общото състояние на тялото си.

Хранителните добавки с колаген се предлагат в много форми и разфасовки, например прахове, течности и таблетки. Особено популярни са течните колагени, заради лесния прием, но всички видове добавки с колаген предлагани от Forlife.bg ще ви осигурят нужната доза колаген за да се чувствате добре, да облекчите дискомфорта в тялото си и да се радвате на повишена енергия и тонус.