Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция по отношение на заболяването чума по дребните преживни животни се проведе заседание на Областната епизоотична комисия, свикано от областния управител Дора Стоянова. Фокусът бе предприемането на превантивни мерки за недопускане проникването на заболяването  на територията на област Ловеч. Актуалната епизоотична обстановка представи д-р Ангел Ангелов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) и  секретар на комисията. Д-р Ангелов, каза, че към момента в България няма установено огнище на болестта.

С превантивна цел е забранен вноса и износа на животни и е организиран контрол и дезинфекция на преминаващите превозни средства на граничните пунктове на страната. Той прикани към завишена бдителност кметовете, които при нужда да сигнализират ОДБХ – Ловеч, за да бъдат взети проби и предприети необходимите мерки. Припомни за изискването животновъдните обекти да спазват мерките за биосигурност и отбеляза, че ОДБХ осъществява контрол и преди месец е извършен такъв на животновъдите в община Ловеч. 

По време на заседанието Епизоотичната комисия взе две решения: да бъдат свикани в спешен порядък общинските комисии, които да набележат мерки за недопускане на проникването на заболяването, като на заседанията да бъдат поканени животновъдите – собственици на обекти с дребни преживни животни и второ, да бъдат запознати кметовете по населени места със заповедта на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните, включваща ограничения за провеждане на пазари, изложби или други събирания на дребни преживни животни, задължителен клиничен преглед при придвижването им на територията на страната и други превантивни мерки.

Задължение на кметовете по населени места е да информират населението за болестта и за спазване изискванията на БАБХ.