Първа копка за стартиране изпълнението на проект „Частично преустройство и пристрояване на съществуваща училищна сграда – ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, гр. Ловеч“, бе направена на 08.12.2021 г. в двора на езиковата гимназия.

Проектът е на стойност 1 432 200 лв. (с вкл. ДДС) одобренa от МОН и финансиран по „Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022“, Модул 2 – Дейност II. Бенефициент е Община Ловеч. Очакваната стойност след сключените договори и реалните дейности за изпълнение на проекта е 1 313 602 лв. (с вкл. ДДС).

„Още през 2019 г. бяхме заложили да се реализира това преустройство на гимназията. Изготвихме проекта и благодарение на МОН получихме едно одобрено финансиране. Освен че ще се реализира едносменно обучение, ще се създаде достъпна архитектурна среда, включително изграждането на асансьор и нови кабинети. Ще бъдат освободени помещения в общежитието и там се има 12 нови спални помещения. След 280 дни очакваме на 14 септември 2022 година да режем лентата на тази нова сграда“, каза кметът Корнелия Маринова.

„По тази програма за цялата страна общо са заделени 210 млн. лева. Нашето министерство има последователна политика в тази посока – да има равен достъп до качествено образование, да се учи на една смяна и децата да имат равен старт в живота“, каза гостът Мария Гайдарова – зам.-министър на образованието и науката, Тя подари на гимназията седемте тома на „Лица и събития от моето време“ от Симеон Радев.

В ритуала по първата копка участваха зам.-министър Мария Гайдарова, кметът Корнелия Маринова, Радослав Хитов – директор на ПЕГ„Екзарх Йосиф I“ и Васил Дунев – управител на фирма „Ванков-Дунев“ ООД гр. Плевен, която ще изпълнява СМР.

На церемонията присъстваха още инж. Светослав Славчев – областен управител на област Ловеч, Еленко Начев – началник на РУО – Ловеч, Светла Атанасова – председател на обществения съвет на гимназията, Николай Стоянов – председател на училищното настоятелство ръководители и служители от администрацията на общината, преподаватели и ученици от гимназията. Присъстваха и отговорния от община Ловеч екип по проекта и представители на строителния и авторския надзор, съответно инж. Йордан Йорданов и арх. Емилия Христова.

Ремонтът ще продължи 280 дни от датата на първата копка и се предвижда изграждане (частично преустройство и пристрояване) на самостоятелна учебна сграда с топла връзка към учебния корпус с цел преминаване на едносменен режим на училищния процес. Новопроектираната сграда е предвидена да се изпълни с монолитна стоманобетонна конструкция, тухлени ограждащи стени и покрив с дървена конструкция с покритие от керемиди. В нея са проектирани две учебни зали на югоизток, санитарни възли и техническо помещение на ниво -3.60. На ниво +-0.00 са проектирани четири учебни зали на югоизток и една на северозапад, склад и санитарни възли. На ниво +3.90 са проектирани две учебни зали, кабинет по рисуване в подпокривното пространство на двуетажната част и стая за почивка на педагогическия персонал. Предвидени са стълби, коридор и асансьор и осигурена достъпна архитектурна среда на всички нива, съгласно Наредба № РД-02-20-2 от 26.01.2021 г.

9-те класни стаи и кабинетът ще бъдат обзаведени с 260 стола, 250 едноместни маси, 10 бюра за учителите и 10 бели дъски.

Церемонията по първата копка се допълваше от Общинския духов оркестър, голяма част от който са ученици на езиковата гимназия с ръководител и диригент Тотко Рогашки и прекрасното изпълнение на Полина Петрова – ученичка от 12 клас с песента J’taime на Лара Фабиан. Водосвет отслужи отец Любомир Казашки, в събитието участва и Общински духов оркестър – Ловеч, с диригент Тотко Рогашки.