След като в края на миналата година групата по CAF в областната администрация разработи доклада за самооценка, сега се пристъпи към подготовка на план за подобрения. Сформирана е работна група, която ще го изготви на база на препоръките от доклада. Той трябва да бъде готов и утвърден до средата на март т.г. и да се изпълнява в следващите две години.

Докладът по самооценка направи диагностика на организацията в периода 2018-2020 г. Общата оценка е, че е изградена модерна и креативна администрация, която предоставя по-добро и качествено обслужване на гражданите и бизнеса. Работи с лице към хората, ефективно и прозрачно, откроява се с приемственост в действията си независимо от промените в ръководството. Поставя във фокуса на своята дейност гражданите с техните потребности и интереси и действа като стожер за спазването на законите и на демократичната легитимност.

Докладът за самооценка освен силните страни включва и области за подобрение. Към три от тях насочи вниманието си групата, ангажирана с изготвянето на плана за подобрения. Те са стратегическо планиране, управление на човешките ресурси и управление на технологиите. Разписани са 32 мерки за подобрения, конкретните дейности със срокове за изпълнение и отговорници и целевите стойности на резултата.

Предстои да се разработи стратегия за развитие на областната администрация с формулирани собствена мисия, визия и ценности и интегрирани елементи на устойчивост, дигитализация, иновации и социална отговорност. Ще се въведе система на гъвкави условия на труд, включително чрез работа в електронна среда и от разстояние, ще се разработи механизъм за споделяне на наученото от служителите по време на обучения, ще продължи практиката на прилагане на програми за стаж като средство за привличане на нови кадри в администрацията. Предвижда се още изготвяне на план за дигитализация, намаляване на вътрешния документооборот на хартия, разработване на система за насърчаване на служителите за внедряване на иновации и добри практики в работата им и поощряване на инициативността. Ще бъдат прегледани и актуализирани вътрешните правила за административно обслужване и прилагане на стандартите за качество съобразно Наредбата за административно обслужване.

Проектът на плана за подобрения бе приет днес на заседание на работната група, чийто председател е Нели Митева, директор на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“. Експертна помощ за структурирането на плана оказа по-рано този месец Емилия Александрова, асоцииран член към Националния ресурсен център CAF и ключов експерт в областта на административното обслужване в администрацията на Министерски съвет. Тя подпомогна преди това групата и по самостоятелното въвеждане на CAF 2020.

Областната администрация в Ловеч прилага за втори път този инструмент за управление на качеството, като целта е да продължи усъвършенстването на дейностите, организацията и функциите на администрацията и повишаването на ефикасността и ефективността й.