qguar708141Да се отмени препарирането на ягуара Алонсо и да се разпореди погребението му на подходящо място, в присъствието на природозащитници, искат в започнала петиция природозащитници.

Причинена е смърт на животно от рядък вид на територията на зоопарка в Ловеч в остро противоречие със законите за опазване на околната среда в България и света. .

Петицията е започната от Станимира Вълчева и може да я видите ТУК

41 коментара

  1. Аз пък искам да бъде кремиран и пепелта му да се разпилее над джунглата. И световен мир искам. Не прекалявате ли малко? Животното си отиде заради хората и това не може да се върне назад. Виновните да си носят отговорността – морална и законова. Не обичам препарирани животни между другото.

  2. Това ли е най-важния проблем в страната?Изумена съм колко време и енергия влагате в този случай при наличието на толкова сериозни проблеми в страната.

  3. Големи разбирачи са всички от всичко!!Представете си ,че имате задача да упоите Алонсо в гората със стреличка на открито място…..Може би трябва да сложите и памперс? Стига обвинения,хората са направили каквото са могли,това красиво животно нека бъде в музей и да служи за науката.Може в бъдеще като изчезващ вид, да ни остане само този експонат…..

  4. Категорично съм ЗА препарирането на Алонсо! Във всички природонаучни музеи животните са препарирани! Така всички ще могат да го виждат!(

  5. Господи на къде отива светът?! В момента цял Ловеч тъжи за една котка …. Спорите дали да я препарират или погребът , жалки сте… вместо да направим нещо полезно за поколението на Ловеч или визията на града , вие спорите за някакво коте…. И се чудите защо България е на такова дередже , хора всеки ден умират в катастрофи, пенсионери биват пребивани за някакви 10лв, ученици се колят с ножове в училищата …. Нещата в България са повече от трагични !!

  6. Причините ми да призова против препарирането и за погребение са следните:
    1. Препарирането е унижение. Ако някой не разбира това, няма как да му се обясни, но един ден всеки го разбира.
    2. За образователните цели има вече много и разнообразни средства. В крайна сметка по-хубаво и вероятно по-евтино ще излезе да се направи скулптурен портрет на убитото животно от професионален художник, какъвто никак не е трудно да се намери. С колегите ми сме готови за съдействие по това.
    3. Гроб на любимо животно – това не е необичайно никъде по света, както и в България. Алонсо заслужава това и заради необходимостта да се помни безумието, поради което днес е мъртъв. Мястото подлежи на обсъждане, но не и случайно избрано, разбира се.

    1. Да бе, египетските фараони са били много унижени,толкова,че сами са разпореждали да бъдат балсамирани/мумифицирани = препарирани/.

  7. Аз лично не виждам нищо положително и достойно в препарирането и излагането на Алонсо. Не стига, че човек е определял съдбата на това животно приживе, а сега и в смъртта му ще продължава да служи за някакви извратени хрумвания и практики. Музея в Черни Осъм до колкото знам е за местни видове. Какво ще дири пълната с метал, пластмаса, плат и стъкло кожа на Ягуара там? Гроб на Стратеш за мен е правилното решение. … и стига вече с този ягуар! Ще направя подписка за депортирането на трупа до родината му Бразилия или там от където е довлечен.

    1. Добра идея е също.

  8. Може да препарираме Минчо дъ пуси,да го има съхранен за поколенията да видят що за нищожства е имало в града!

    1. Г-н Василев ,Вие какво значимо нещо/ненищожно/направихте за вашия град?Или просто така си пишете,защото всички останали,освен Вас,са нищожества.Може би след време ще се наложи да препарират и Вас до мумията на кмета.Така ,до Вашата ЗНАЧИМА мумия неговата ще изглежда още по-нищожна.

  9. Може да препарираме Минчо дъ пуси,да го има съхранен за поколенията да видят що за нищожства е имало в града!

  10. Да видим сега “разследващата журналистика” в Ловеч, Кажете малко за “героя който го е застрелял. Кой е, какъв е? За снимките с вече убития ягуар! Стига с тези пошли статиики

  11. Да видим сега “разследващата журналистика” в Ловеч, Кажете малко за “героя който го е застрелял. Кой е, какъв е? За снимките с вече убития ягуар! Стига с тези пошли статиики

  12. Kude shte byde taq peticiq?

  13. Kude shte byde taq peticiq?

  14. Добре е да се препарира и да се сложи на 2-ри етаж в Общината, за да вижда настоящият, а и всеки следващ кмет, какво не трябва да се прави и как не трябва да се прави. Нека да си гледат срама всеки ден, като идват на работа! Така и гражданите ще се сещат винаги, когато видят Алонсо, че свободата винаги има цена. Въпроса е дали сме готови да я платим…

  15. Хубaво е дa се покaже в музей, дa се виждaт животните в истинския рaзмер, не сaмо по ТВ,нищо нямa дa върне Aлонсо, дa мислим зa човеците!!!

    1. Браво ,маце.Това ли ти е речниковия фанд”изроди,идиоти,кво/какво/,егати – все мили “български” думички и правилно изписани.Така ли общувате помежду си от вашата гилдия?

    2. АМА ВЕСИ КАКА НЕ ТЕ БЕШЕ СРЕЩНАЛ ДА ТИ РАЗДЕРЕ ТЛЪСТАТА ПУТКА, И ДА ТИ РАЗКЪДРИ КЪДРИЦИТЕ, АМА ГОЛЕМИ СТЕ РАЗБИРАЧИ
      ВСИЧКИ САМО ПЪРВОСИГНАЛНО МИСЛИТЕ…АКО НЕЩО СЕ БЕШЕ СЛУЧИЛО С НЯКОЙ ДРУГО ЩЕЩЕ ДА СЕ КОМЕНТИРА ДОЛНА БЪЛГАРСКА СГАН… НЕБЛАГОДАРНА

  16. по добре препариран, защото ще се намери някой да го изрови и да одере кожата

Comments are closed.