С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на 10 март стартира тринадесетото издание на “Дните на Православното кино” в Ловеч, организирано от Ловчанска Света Митрополия. Инициативата ще се състои от втората до петата седмица на Великия пост. Видео прожекциите ще бъдат излъчвани всеки вторник от 18:00 ч. в приземния параклис “Въведение Богородично” на новата катедрала в центъра на града.

Дните на Православното кино тази година ще бъдат открити с излъчване на филма “Донецката вратарница” на режисьорката Наталия Батраева, носител на няколко награди: гран-при на международния фестивал за кино с духовно-нравствено съдържание “Свети Владимир”, най-добър дебютен документален филм на международния благотворителен фестивал “Лъчезарен ангел”, най-добра режисьорска работа на кинофестивала “Радонеж” и др. Филмът рисува живота на женски манастир, оказал се в епицентъра на гражданската война в Украйна. Героините на филма разказват за своя живот под постоянните обстрели, и за това, в което виждат смисъла на живота – в служението на Бога и хората.

Тазгодишното издание на “Дните на Православното кино” включва и две гръцки продукции на режисьора Павлос Триподакис. На 17 март събитието ще продължи с излъчването на филма “Кръстопът”, разказващ за трагедията, причинена от горските пожари в  Неос Вуцас, Мати и Рафина в покрайнините на Атина – трагедия, която намира своя край пред вратите на храма. Този храм е “Възнесение Христово” на кръстопътя за Рафина. Една година след бедствието мнозина от пострадалите още възлагат своята вяра и надежда на Църквата, в лицето на енорията. Чрез тази трагедия, започва нов живот за тях, изпълнен с надежда.

Седмица по-късно, на 24 март, аудиторията ще има възможност да гледа и “Кананга”, друга продукция на младия гръцки режисьор и сценарист. Лентата е вълнуващ разказ за Православната мисия на Александрийската патриаршия в Конго и бе посрещната с възторг от публиката в София миналата година в рамките на конференцията “Свето-Йоанови четения”.

На 31 март зрителите на “Дните на Православното кино” ще видят още един победител от международен православен кинофестивал – филма “Геронда”, завоювал гран-при на XII-то издание на Сретенския кинофестивал “Встреча” през 2017 г. Документалната лента си поставя за цел да запознае зрителите с монашеството и дълбокия духовен живот чрез опита на монашеското семейство на стареца Дионисий (Каламбакос), основател на няколко православни манастира в Гърция, Русия, Германия, Норвегия, САЩ.

Последната видео прожекция в рамките на “Дните на Православното кино 2020” в Ловеч е посветена на великия съвременен грузински светец, преподобни Гавриил Ургебадзе. “Чакам ви в Самтавро” е своеобразна втора серия на “Диадемата на стареца”, който спечели любовта на хиляди православни зрители. “Чакам ви в Самтавро” ще добави нови детайли и свидетелства на очевидци, чертаещи величието на един от най-обичаните светци и чудотворци на нашето време.

Входът е свободен. Очакваме ви!