Павлин Иванов

В Регионалното за неопасни битови отпадъци има място за около 30 000 т. отпадъци, с което капацитета на единствената изградена и въведена в експлоатация клетка ще бъде запълнен. Това става ясно от протокол номер 17 на проведеното на 3 септември 2021 г. заседание на членовете на „Регионално сдружение за управление на отпадъците регион Ловеч“.

Липсата на свободен капацитет е причината за задействане на процедура за възлагане на проектиране на клетка 2 на ДЗЗД „Енерджи инвест“ гр. София, с която Община Ловеч има сключен договор ДВ 805/27.12.2018 г. В този договор е заложено, че сдружението трябва да изготви работен проект за:

  1. Компостираща инсталация
  2. Инсталация за предварително третиране
  3. Площадка за рециклиране на строителни отпадъци
  4. Приемен център за безвъзмездно предаване от населението на отпадъци
  5. Площадка за депониране

В протокола от заседанието четем, че този договор е спрян „за да не се изчерпва срока по проектиране“.

Даниел Колев е пояснил, че е необходимо да започне процедура по проектиране на площадката за депониране.

Със свое решение номер 3 от заседанието, Регионално сдружение за управление на отпадъците регион Ловеч“ възлага на кмета на община Ловеч да предприеме необходимите действия по възлагане на проектиране на Подобект 5, а именно – Площадка за депониране.

От публично проверимата информация, никъде не може да бъдат намерени данни за това, информиран ли е Общински съвет Ловеч за нуждата от нова клетка, за анализ на процеса на работа в съоръжението, какви са проблемите, какво трябва да се надгради и как да бъдат избегнати грешки в проектиране и експлоатация.

На заседанието са присъствали:

Даниел Колев – зам. Кмет по строителството на Община Ловеч

Д-р Красимир Джонев – кмет на Община Летница

Диана Катърска – представител на Община Угърчин

И като гости:

Милко Недялков – зам. Областен управител на област Ловеч

Катя Вълева – главен експерт „Околна среда“ в Община Ловеч