На заседание на Областна координационна група за учене през целия живот Наталия Митева, заместник-министър на Министерство на образованието и науката представи онлайн „Насоки за използване на изкуствен интелект в образователната система“, разработени от специална работна група в министерството (https://bit.ly/4gKG2Vv). Целта на насоките е да представят как ефективно и отговорно да се използва изкуствения интелект (ИИ) в училищата, каза Наталия Митева. ИИ не може да замести учителя, той е помощен инструмент, подчерта тя. Част от възможностите му са: да анализира данни, да генерира прогнози, решения или препоръки, може да създава мултимедия, да се използва за адаптивни тестове, въпроси за преговор. Последната дума трябва да е на учителя, който да подпомага ученика в използването на ИИ.

Заседанието води областният управител Дора Стоянова, която е и председател на Комисията. При изготвяне на дневния ред за днешното заседание се допитахме до членовете на Комисията и съобразно дадените предложения потърсихме и поканихме експерти, които да представят темите, обясни Стоянова.

Втората тема от дневния ред на заседанието беше: „Възможности за валидиране на знания“, представена от Даниела Йотова, старши експерт в Регионално управление на образованието – Ловеч и заместник председател на Комисията. Тя обясни процеса, участниците и ползите от оценяване и признаване на професионални знания и умения. Коментирани бяха срещани трудности от Центровете за професионално обучение при извършване на валидиране.

Виолета Терзийска от Дирекция „Бюро по труда“ – Ловеч говори за възможностите за обучение на заети и безработни лица, предлагани от Агенция по заетостта, чрез предоставяне на ваучери за придобиване на степен на професионална квалификация или част от професия, както и за придобиване на умения в рамките на ключовите компетентности.

Милена Петкова, инспектор „Социална дейност и възпитателна работа“ в Затвор Ловеч запозна присъстващите с образование и квалификация на лишените от свобода. Тя цитира справка на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, че през учебната 2024/2025 година 860 са лишените от свобода, които са пожелали да продължат обучението си, а записаните в първи клас са 58. В системата на затворите функционират шест средни училища и седем филиала към тях, обучението е от 1-ви до 12-и клас.

В заключение Дора Стоянова благодари за разнообразните  и полезни теми и пожела всеки да намери своето нещо в тях.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.