Павлин Иванов

Заместник-министърът на образованието и науката инж. Таня Михайлова, която пристигна днес в Ловеч за откриването на Националното състезание по математика за ученици от профилирани гимназии и паралелки на СУ с чуждоезиков профил, коментира много пестеливо случая на насилие в училището в Гозница.

Бих казала, че не е необходимо да се говори, а трябва да се предприемат конкретни действия. Първо, което трябва да се направи, предполагам, всички са наясно, че един такъв случай е абсолютно недопустим на територията на училище. А и изобщо, такъв случай е недопустим и в обществото ни като цяло, каза Михайлова.

Насилие не бива да има! Когато обаче в насилието са замесени и деца, това също е абсолютно недопустимо. Вие знаете, че на територията на всяко училище има достатъчно механизми, които могат да се използват и тук бих призовала, самите училищни екипи да бъдат много сензитивни. Има индикатори, които се забелязват преди да се случат такива проблеми и могат да се насочват към определени мерки, които могат да се изпълняват с работа с детето.

Защото преди всички, в училището освен знания, трябва да се възпитава и да се развива емоционалната зрялост. За мен такива случаи са признак на липса на такава емоционална зрялост.

Да, такива случаи ги има и трябва да бъдат идентифицирани предварително, а не постфактум да бъдат констатирани. Ние имаме и механизъм, по който работим за предотвратяване на тормоза. Има и съответно Етичен кодекс за всяко училище.

В този смисъл, всички мерки, които са възможни и които могат да бъдат взети са на ниво училище. Тогава, когато обаче, училищата или институциите тези механизми не сработват, тези случаи трябва да бъдат отнесени към РИО, към ДА „Закрила на детето“ и всеки, които е свързан с грижата за децата да направи най-доброто от себе си.

В конкретният случай, знаете, вече е разпоредена проверка, въпросния възпитател е напуснал и знаете, че това е неговата логична постъпка. Нито един възрастен, няма право да реагира по подобен начин.

В никакъв случай не бих казала, че проверките са по документи. Базата, да, е документи, но проверките в последните години, които се извършват са и процеси. Провеждат анкети, разговаря се с родители, знаете, че има Обществени съвети. Проверката по документи не е проверка.

По отношение на работното време на ресурсните учители, това е въпрос на организация на самото училище. За мен, след като има идентифицирани проблемни ситуации, ресурсния учител трябва да бъде в цял ден на работа. Да, има недостиг на учители, по физика, по математика.

Знаете, в националната програма е предвидена възможност за подготовка на ресурсни учители.

Не бих казала, че не се случва нищо след всяка една проверка. Тук си говорим за ситуация на деца, които проявяват агресия помежду си. Възрастни, които се намесват в случая, ни има и конкретно лице, което снима. Не коментирам защо се появява видеото и с каква цел. Недопустимо е да стоиш отстрани, да наблюдаваш, да записваш и да не правиш нищо, а просто да седиш и констатираш насилие. От там насетне, мерките трябва да са не само за тези, които са участвали  в конфликта, не само към съответните специалисти, които работят, конкретно и към лицето, което снима, защото то, реално е било един свидетел на случая.

Смятам, че нашето общество не може и не бива да толерира такива случаи.