На 12 юни 2022 г. завърши Националното състезание за ключови компетентности по природни науки, което се проведе в Ловеч. То се организира от Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието – Ловеч, и Профилирана природо-математическа гимназия – Ловеч, под патронажа на кмета на община Ловеч. Това е 13-ото му издание, а в люляковия град се провежда за шести пореден път.  В него взеха участие 60 ученици от цялата страна. Темата на състезанието за тази учебна година бе „Науката в научната фантастика“.

През първия ден в рамките на 90 минути състезателите, разделени в отбори, решаваха колективно 4 задачи и подготвяха представянето на резултатите. След това публично представиха решенията пред комисията и публиката. Решението на всяка от задача се даваше от различен състезател.

През втория ден в рамките на 150 минути решаваха 2 експериментални задачи и подготвяха представянето на резултатите. По двама състезатели от отборите, които не са представяли резултати в първия ден, защитиха публично решенията на задачите.

В края на състезателния ден доц. д-р Мая Гайдарова, председател на националната комисия, обяви резултатите. Златните медали на участниците връчи кметът Корнелия  Маринова, сребърните медали – Весислава Панджерова – главен експерт в дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в МОН, а бронзовите – д-р Иваничка Буровска, и.д. началник на РУО – Ловеч.

Гост в двата дена на състезанието беше проф. дфн Иван Лалов, който награди най-малката участничка – Диляна Валентинова Видева от V клас на ОУ Александър Георгиев-Коджакафалията“ – Бургас.

Проф. д-р Адриана Любомирова Тафрова-Григорова награди автора на оригиналното лого на състезанието – Магдалена Илиева от X a клас на Профилирана природо-математическа гимназия – Ловеч. Представителят от област Ловеч и ученик от VII клас в Профилирана природо-математическа гимназия – Ловеч, Евгени Богданов Димитров, получи бронзов медал. Г-жа Маринова пожела успех на всички занапред с думите: „Винаги сте добре дошли в нашия град, едно прекрасно и спокойно място, на добър час!“