Заводът „ВОСС Аутомотив“ край Ловеч е номиниран в две категории за Инвеститор на годината от Българската агенция за инвестиции. Тържествената церемония ще се състои тази вечер, 27.2.2020 в зала 3 на НДК. На тържеството ще присъства Роланд Вайс, управляващ директор на VOSS Automotive, и други представители на фирмата.

По този повод  ви предлагаме статията от в. „24 часа“ за ВОСС.

Запис от награждаването „Инвеститор на годината – годишни награди на БАИ“ ще бъде излъчен в събота, 29 февруари, от 16:00 часа по БНТ1.

Припомняме, че привличането на този стратегически инвеститор стана с усилията на много институции, най-вече чрез правителството, чрез дирекция „Маркетинг и инвестиционно обслужване“ към Българската агенция за инвестиции /БАИ/ и след серия разговори при кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова (виж снимката по-долу).

 

ВОСС Аутомотив избра Ловеч за първия си завод за авточасти в България

Германският производител на авточасти “ВОСС Аутомотив” откри първия си завод в България край Ловеч през септември миналата година. Инвестицията е 15 млн. лв., открити са 183 работни места в село Баховица.

Там се произвеждат компоненти, използвани в дизелови и електрически автомобили. С проекта си компанията е номинирана в две категории в конкурса – освен за инвестиция на зелено тя се бори и за награда за инвестиция в човешки капитал. Планът на ръководството е екипът на “ВООС Аутомотив България” да достигне до 750 души до края на 2020 г., а през 2021 г. – да нарасне до 1000 човека.

Това е първият чуждестранен инвеститор, който дава шанс на района и стъпва в “Баховица Индустриален парк”, където подписа дългосрочен договор за наем на площ от 12 225 кв. метра халета, както и 3-етажна административна сграда.

Процесът по откриването на завода стартира през юни 2018 г., когато компанията “ВОСС Аутомотив България” бе основана. Избрахме България, защото страната отговаря на всички наши изисквания за нов конкурентоспособен завод за аутомотив производство. Тя предлага добре образовани и квалифицирани служители, добра инфраструктура и е част от ЕС, казва управителят Роланд Вайс. Компанията държи на добре обучените кадри, като първите наети специалисти крайЛовеч преминаха обучение в Полша и Германия. Предлагат се възможности за обучение и кариерно развитие на всички служители. За разрастването на завода се осъществява и тясно сътрудничество с местните технически училища, колеж и университети. В съдействие с училищата се предлагат обучителни програми и стажове в завода, а мотивираните студенти могат да започнат в различни области като дизайн, индустриален инженеринг, ИТ, управление на качеството или административни функции, след като завършат. За в бъдеще се предвижда създаването на компетентностни центрове за дизайн на продукти и ИТ. Немската група ВОСС е базирана във Виперфюрт, Германия. Вече над 85 години си партнира с големи автомобилни компании като БМВ, “Фолксваген”, “Даймлер груп”, “Форд” и други. ВОСС присъства в 56 държави и има над 6000 служители, а годишният оборот е над 600 млн. евро.

Данните на БНБ пък показват, че преките инвестиции в страната за 2019 г. са над 1,23 млрд. лева, се казва в 24 часа. Това е с почти 200 млн. повече в сравнение с 2018-а Най-големите държави инвеститори са Нидерландия, Обединеното кралство и Люксембург. За разлика от годините преди кризата, когато основна част от външните инвестиции идваха от покупки на имоти, сега тенденцията е обратна. (24 часа)

1 коментар

  1. Ало. Общински служители. Вижте от хората на ВООС ,с какво облекло се ходи на разговори. А вие като касапи..

Comments are closed.