Журналистката Весела Тотева на 20 юни разказа историята си на бивш наркозависим пред ученици от средните училища в община Ловеч, събрани в залата на ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“. „Смело мога да нарека употребата на наркотици епидемия, смятам че младите хора имат проблем и имат нужда от помощ. Алкохолът и тревата също са наркотици и не бива да забравяме това“, каза Тотева, която описва своята история в книгата „Падение и спасение“.

След като е издала книгата, започват да й пишат деца от цяла България и така тя осъзнава мащаба на проблема. Целта й е младите хора да научат какво коства отказа от дрогата, а на тези, които са почнали, да научат колко е страшен пътят на зависимостта. Обществото ни от страна на родители и учители не е подготвено въобще, те действат по сталинистки, каза Тотева. Тя даде пример, че ученици са местени от едно училище в друго като вид „наказание“, че са зависими. На днешните тийнейджъри  им липсва смисъл. Търсенето на наркотици е търсене на идентификация и стигат до там, защото нямат други алтернативи. На децата им липсва разбиране и любов от страна на родителите и обкръжаващата среда, каза журналистът.

Весела даде пример как една нейна приятелка в ресторант често й предлагат да си дръпне от цигара, за чието съдържание Весела не питала. След известно време изпада в абстиненция и научава, че е вече хероинозависима.

Превантивно информационния център за борба с наркотичните вещества се е заел с мисията да промотира здравословен начин на живот далеч от дрога и наркотици, да спасяваме човешки живот. В тази връзка се канят хора, които са минали през ада на наркоманиите, да споделят какво им се е случило. Няма по-искрен разказ от онзи, който е от първо лице, считат запознати.

Организатори на срещата бяха Общинският съвет по наркотични вещества –Ловеч и Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните/МКБППМН/. Срещата стана възможна и със съдействието и домакинството на ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“.

МКБППМН е закупила книгата на Весела Тотева  „Падение и спасение“ от издателството, като и книгите бяха раздадени на педагогическите съветници от училищата с цел провеждане на превенция.