Павлин Иванов

Със свое писмо от 10.09.2021 г. „ЕКОБУЛПАК България“ АД информира Община Ловеч, че поради неизпълнение на нейните задължения, фирмата по оползотворяване на отпадъци ще прекрати договора между двете страни.

Ето и писмото, получено от „Ловеч днес“ по Закона за достъп до обществена информация:

„Уважаема г-жо Маринова,

На 21.10.2020 г. сключихме договор за сътрудничество в областта на разделното събиране на отпадъци от опаковки на територията на община Ловеч. Целта на сътрудничеството бе създаване на ефективна и устойчива общинска колективна система за разделно събиране, рециклиране и оползотворяване на отпадъците от опаковки от домакинствата, административните и промишлени обекти в общината.

Обстоятелството, че цитирания договор за сътрудничество действа вече повече от година и половина даде възможност на „ЕКОБУЛПАК България“ АД да натрупа достатъчно опит и данни, за да направи цялостен анализ на изградената система за разделно събиране на отпадъци от опаковки в Ловеч. Резултатите от този анализ показват, че системата е неефективна и нерентабилна поради следните причини:

Разположените от „ЕКОБУЛПАК България“ АД контейнери за разделно събиране не се използват от населението съгласно тяхното предназначение – в тях се изхвърлят предимно битови, органични и строителни отпадъци. Тази тенденция се запазва въпреки усилията на „ЕКОБУЛПАК България“ АД в това отношение. На практика, повече от 70 % от събраните отпадъци в съдовете за разделно събиране са битови, Големият процент битови отпадъци замърсява отпадъците от опаковки, събрани в контейнера и ги прави негодни за рециклиране.

Липсата на ефективен контрол спрямо гражданите от страна на Общината води до обективна невъзможност за „ЕКОБУЛПАК България“ АД да изпълнява поетите с договора за сътрудничество ангажименти.

С оглед гореизложеното и на основание чл. 22, т. 4 от договора, моля да считате настоящето като волеизявление от страна на „ЕКОБУЛПАК България“ АД за неговото прекратяване, считано от 1.10.2021 г.

Уведомяваме ви, че след посочената дата, „ЕКОБУЛПАК България“ АД ще направи необходимото, за да прибере разположените от дружеството контейнери. В тази връзка, молим да осигурите необходимото съдействие от общинската администрация.“

Писмото е подписано от Георги Славчев – „ЕКОБУЛПАК България“ АД

Резултатът от всичко това е, че ще продължим да плащаме висока Такса битови отпадъци. Докато не бъде въведена реално работеща система за управление и оползотворяване на отпадъците, която реално да отговаря на критериите на закона, на всеки тон отпадък, независимо дали е битов, хартия, пластмаса или друг рециклируем отпадък, ще плащаме чрез ТБО близо 100 лв/тон.

За това ощетяване на гражданите има само две страни, които носят отговорност и вина:

1. Община Ловеч и нейната управа, заради неразбирането и неспособността да управлява един прост процес

2. Гражданите – данъкоплатци, които не осъществяват никакъв контрол върху градската администрация и Общински съвет, от една страна и от друга, че сами съсипват и малкото наченки на нормално разделяне на отпадъците.

Изводът е, че данъкоплатците ще продължат да бъдат наказвани финансово чрез висока Такса битови отпадъци, заради нищоправенето и неразбирането на кмет и администрация. А освен това, на кмета и Общински съвет им е по-лесно да събират пари от население, което се вълнува повече от някоя смешка във Фейсбук, отколкото от реален екологичен и данъчен проблем. Още повече, за тези проблеми, гражданите вадят сериозни пари от джоба си!