Текст – д-р Дарина Петрова, снимки – от участниците в походите
През юни 2023 ловешките туристи проведоха 4 прояви: походи в планината Олимп, Гърция с изкачване на първенеца и връх Митикас, 5 дневни походи в Пирин и Родопите, еднодневна екскурзия – ЗЕЛЕНА НЕДЕЛЯ в Подбалканските градчета.
Маршрутите включваха разнообразни форми на туризма: планинарски, алпийски, исторически, религиозен.
Различната степен на трудност позволиха в тях да се включат многобройни участници на възраст от 10 до 80 г.
Походите в Олимп са традиционно ежегодни за нашето дружество. Те включват освен изкачването на върховете Митикас, Скала и посещение на скалните манастири Метеора, исторически и природни забележителности по гръцкото крайбрежие, гръцка кулинария.

5 – дневният поход в Родопите бе с 35 участници в 3 лъча по маршрут: гр.Смолян, хижите Ледницата и Персенк, х.Чаирски езера, х.Триградски скали. Посетихме забележителния Исторически музей на Смолян с богата му антична и етнографска експозиция, включваща най – голямата колекция от автентични родопски носии и тъкани. Чухме вълшебното, медно звучене на инсталацията от родопски чанове.
Впечатляващ е тракийския шлем, античната лампа – сърна, емблема на Музея, египетския скарабей на хиляди години, достигнал по древни търговски пътища в нашите земи.
Родопите разстлаха пред нас чудните си поляни от шарени билки, красивите си елови гори, песента на щурчетата.
По време на Зелената неделя посетихме Историческия музей в гр. Клисура с впечатляваща беседа за героичната история на този град, изгорен до основи в пепелищата на Априлското въстание и съграден отново, Еленската базилика от IV век, Антоновия водопад, Археологическия парк “ Тополница“ с възстановка на неолитни жилища и много добра инфраструктура с къщи за нощуване и голям, детски атракционен парк – чудесно място за семеен уикенд. Разгледахме и обновения му център на с.Чавдар , градовете Златица и Пирдоп.
Добре подбраните маршрути предоставят възможност на туристите ни от всички поколения да се насладят на красивата природа и богатата история на България. Туристическото лято в ТД“Стратеш“ – Ловеч продължава с походи с в Рила и Пирин.