На 10 и 11 май 2022 г. в Ловеч се провежда финален кръг от Международния ученически проект за литературни анализи и дискусии „Четящи лисици“ (Lesefüchse). Домакин е ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, а откриването беше на 9 май вечерта в кино „Космос“.

За състезанието в Ловеч пристигна националният консултант по немски език към Централната служба за обучение в чужбина в посолството Бернд Бухолц. Той представи поздравление от посланика на Германия в България Н.П. Кристоф Айххорн, в което високо се оценява свършеното досега по състезанието, тъй като Ловеч и миналата година беше домакин. Бернд Бухолц подари на кмета фотоалбума „Лицата на Европа“.

Към участниците се обърна кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова: „Поздравявам ви за куража да се явите на това уникално състезание, за нивото на езика, което очевидно имате. Изисква се разкрепостено и аналитично мислене  и  умение да подредим мисълта си на чуждия език.

Поздравявам посолството на ФРГ и министерството на външните работи на Германия, както и директора Радослав Хитов, че не жали сили да домакинства. Успех на всички в този  ден, който е Ден на Европа“, завърши Корнелия Маринова.

Поздравление поднесе и  началникът на РУО в Ловеч д-р Иваничка Буровска, която подчерта, че състезанието развива креативното мислене.

Участниците са 12 ученици от 10 града, състезанието е на 10 и 11 май, като втория ден ще бъде излъчен победител, който ще участва на международния финал.

След церемонията за учениците  бе прожектиран филмът „Петя за моята Петя“.

Проектът  се провежда под патронажа на министъра на външните работи на Германия и се организира и финансира чрез Централната служба за обучение по немски в чужбина. В него се включват ученици от Източна Европа и Монголия, от училища, които са в програмата „Немска езикова диплома“ DSD. Целта на проекта е да насърчи учениците да четат съвременна немска литература и да дискутират на немски по прочетените книги.