Езиковата гимназия в Ловеч отбеляза на 15 април 2022 г. своя празник и това събра в салона на театъра много ученици, учители и гости. С поздравление към училището и към директора на ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ Радослав Хитов се обърна председателят на Общинския съвет Петър Цолов, който е възпитаник на гимназията. „Когато учехме „Фауст“ и го сричахме на един античен немски език, историята с „еликсира на младостта“ ни звучеше като абстрактно немско предание. Но ето че дойде времето, когато на една дата всички ние, възпитаници на гимназията, на този празник пием от този еликсир и се подмладяваме. И вие си знаете – догодина по същото време пак сме тук“. После Петър Цолов връчи на директора Радослав Хитов поздравителен адрес от името на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова.
Поздравления от сцената поднесоха още Ловчанският митрополит Гавриил и областният управител Виктор Стойчев. Сред гостите на празника бяха старши експертът в РУО Соня Недкова, французите Мишел и Клодин Го, бивши възпитаници. Поздравителни адреси са получени от народния представител Искрен Арабаджиев и от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Явор Пенчев, които са възпитаници на Езиковата.
Общинският съветник Страцимир Петков от името на фондация „За ловешката Езикова“ връчи грамота и финансова премия на ученичката Стела Карамишева, отличила се в три олимпиади. Преподавателката по немски език Нели Парталозова пък е поредният носител на наградата „Екзарх Йосиф I“.
Известното в цялата страна училище в петък отбелязва тази година 141 години от Американския колеж в Ловеч и 72 години езиковата гимназия. Директорът Радослав Хитов пък съобщи нова годишнина – 80 години от създаването на Държавната девическа гимназия за нови езици (21.09.1942 г. – 24.10.1944 г.) Официалната част на празника бе съпътствана от богата и стилна художествена програма.
Веднага след това беше представена традиционната ученическа постановка. Тази година това беше успешната драматизация на „Българи от старо време“ на Любен Каравелов. Режисьор е Веселин Плачков – Старши, който е баща на известния едноименен актьор Веселин Плачков.
Спектакълът беше прекъсват от много аплодисменти и буен смях – награда за талантливите млади актьори. Представлението ще бъде показано още веднъж в салона на театъра във вторник, 12 април, от 19.00 часа.