frankofoni2803133Жанина Илиева

Гимназията за чужди езици в Ловеч засвидетелства почитта си към френския език чрез различни инициативи през последната седмица на март след Световния ден на франкофонията (20 март).  С интерес осмокласниците за поредна година участваха в забавно състезание на френски език, известно сред възпитаниците на гимназията като „Рали“, организирано от Френския културен институт за всички езикови гимназии в страната . Условията на играта се задават от французойката Нина Солони, преподавател в училището, като задачите са поставени на френски език. Учениците са разделени на отбори, които трябва по най-бързия начин да прочетат, преведат и изпълнят задачите.  Класирането става на принципа време за изпълнение на задачите и  повече верни отговори. Като награди учениците получават тениски, химикалки, баджове, предоставени от организаторите, а за всички от отбора, класирал се на 1-во място, и часовник.

frankofoni2803131За втора поредна година Езиковата гимназия в Ловеч се включи в инициатива на френския град Лавал за отлично владеене на френски език. От там задават диктовка, която се провежда сред училища на побратимените на Лавал градове – Лавал в Квебек, Мийтман в Германия, Сушава в Румъния и др. В нея от ловешката Езикова  се включиха ученици от 10, 11 и 12 клас с изучаване на френски език. Писмените работи се изпращат за проверка  на организаторите във Франция. Диктовка писаха и седем ученици от Франция – петима от  училище „Роберт Бюрон“ в Лавал, които са на едномесечен стаж  в Ловеч (сервитьори, готвачи и хлебар).  Стажът се осъществява по програма Леонардо и във връзка със сключено споразумение за сътрудничество между Ловеч и Лавал. Освен в ресторантьорския бранш има и две момичета от училище  „Дон Боско“ на град Майен, които стажуват в  детските градини „Зора“ и „Слънце“. Те също се включиха в диктовката на френски език.

В часа на класния ръководител всички ученици от Езиковата  се запознаха с историята на създаването на франкофонската общност, която обединява хора, страни и държави, които изразяват и заявяват своята принадлежност към френския език. Тази година България чества 20 години от присъединяването си към Международното движение на франкофонията. Ловешката Езикова гимназия от години работи за развитие на сътрудничеството в рамките на франкофонската общност, казаха преподаватели в училището. По линия на междуучилищния обмен от 4 до 18 април за Лавал заминават 22 ученици. През септември Ловеч пък посреща ученици от френския град.

На 29 март Гимназията за чужди езици бе домакин  за втора поредна година и на Националния кръг на  олимпиадата по френски език, организирана от МОМН. В нея се включиха 140 ученици от езикови гимназии в страната. От Ловеч участваха 10 ученици от паралелките с изучаване на френски език.

 

2 коментара

  1. Може и нищо съществено да не се е случило, но Жанина е магьосник да поднесе информацията. Случи Хитов на пи ар.

Comments are closed.