На 19 януари, за първи път кръг от Националното езиково състезание по немски език КЛЕТ се провежда извън столицата и то в Ловеч под патронажа на кмета Корнелия Маринова.
Това стана ясно при тържественото откриване на 18 януари вечерта в салона на ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи”, където присъстваха участниците от 39 отбора от цялата страна, членове на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България.
Състезателите са ученици от трети до дванадесети клас, които според познанията си са в различни нива от А1 до С1 по европейската езикова рамка. Освен в Езиковата гимназия, решаването на тестове днес протича и в ОУ „Христо Никифоров“ в Ловеч.
Традициите на езиковото обучение в Ловеч датира още от края на 19 век и затова имаме една допълнителна емоция тази вечер, каза при откриването кметът на общината Корнелия Маринова. Тя разказа още за забележителностите на града, като подчерта:
„В Ловеч имаме шест моста, като отличната оценка шест, но най-известен е Покритият мост на Колю Фичето. Говоря ви за мостове, защото езикът, по който вие ще се състезавате, е също мост – мост между народите, мост във времето и мост между различните култури. И аз ви пожелавам успешно преминаване през тези мостове. На добър час на състезанието!“
Поздравления към състезателите поднесе и Владимир Колев, управител на издателството КЛЕТ, България, който е и председател на Асоциацията на Кеймбридж училищата в страната, както и Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието –Ловеч.
Целта на състезанието е да запознае учениците, изучаващи немски език, с основни специфики от формата на сертификатните изпити, да развива нагласа и умения за явяването на изпит за получаване на сертификат и е своеобразна форма на национално външно оценяване.
Община Ловеч осигурява специални грамоти, както и рекламни материали за града за всяко едно училище, които ще бъдат раздадени на финала.
Вечерта завърши с художествена програма, в която се изявиха танцьори от ТФ „Елит“, местни вокални таланти и дори рок група, съставена от преподаватели.