Павлин Иванов

Днес, по инициатива на кмета на община Троян Донка Михайлова се проведе среща с народните представители от област Ловеч по проблемите и развитието на града и общината. В следващ материал ще може да прочетете за резултатите от срещата, съобщени на брифинг.

В тази публикация, ще представя актуалните проблеми и очакваната подкрепа за Троян, които са в няколко основни направления. Бих желал читателите да прочетат, как една община се подготвя за подобна среща. По какъв начин търси и отстоява вижданията си за своето развитие. Защото това е нормалният път за успешна работа.

Предизвикателствата, пред които са изправени троянци, са свързани с поредната ковид вълна, инвестициите, заетостта и доходите, туризма, социалната ангажираност на Общината, състоянието на общинските финанси, общинските фирми и разпоредителите с бюджетни кредити, подготовката за привличане на финансиране в рамките на плана за устойчивост и развитие и новия програмен период.

В първата среща на кмета Михайлова с народните представители, Троян очаква подкрепа за така важната за региона целогодишна проходимост на Троянския проход, финансирането на многофункционалната спортна зала в града, реконструкция на ул. „Стара планина“ в Орешак (свързваща началото на града с Троянският манастир), продълбаване на изграждането на алтернативно трасе на републикански път II-35 , което да облекчи трафика през града.

С анализ, факти и числа, за важността на Троянският проход за развитието на региона, администрацията застъпва тезата, че проходите разделят икономическото развитие в централна северна България на две скорости. Стара планина разделя националната икономика на бързо развиваща се южна и умерено развиваща се северна. Община Троян изтъква и сравнителни факти за БВП в аграрния, индустриалния и сектора на  услугите, от които се вижда недвусмислено, че БВП на съседните области в южна България за тези сектори е в пъти по висок от този на северните региони.

Това се отразява и на БВП на човек от населението в южна и северна България. Като предимството на южна България е осезаемо.

Това е причината кмета Донка Михайлова и нейната администрация да определят Троянският проход като възможен катализатор на икономическо развитие за северните региони Ловеч и Плевен. За разлика от северните Габровска и Великотърновска, които имат чрез проходите си пряка и целогодишна свързаност с бързо развиващият се юг, Ловеч и Плевен са ограничени в темпа си на икономически растеж.

Досега, кметът на община Троян и нейният екип са провеждали срещи на правителствено ниво, вече са обявени процедури от АПИ за проектиране на защитни съоръжения и са подали писмено искане за включване на обекта за финансиране от новата оперативна програма.

Пред народните представили от област Ловеч, Михайлова е защитила и необходимостта от подкрепа за финансиране на Спортната зала в Троян, както и облекчаването на трафика през града, чрез изграждане на алтернативно трасе.

Представям подробно подготовката на Община Троян за срещата с народните представители, защото точното дефиниране на предизвикателствата, ясните нужди, визията за развитие и растеж, са в основата за справяне с кризите и пътищата за развитие.

Подходът на Донка Михайлова и нейният екип е много добър пример, които може да послужи и на други общини от област Ловеч при търсене и намиране на подкрепа за тяхното развитие.