Разговорът за бъдещето е възможен, само когато извадим поуки от миналото и го загърбим, а не като оставаме негови заложници. Управлението “от джипката“ е там – в миналото и там трябва да остане.

Един местен политик, който е водач на листа, многократно заявяваше, че през джипката се решават проблемите на хората. Емблематичният за ретроградното управление автомобил неколкократно премина през ловешко. Бяха ли решение проблемите на хората? Направиха ли нещо за справяне с основния проблем на района – обезлюдяването? С абсурдни инвестиции в полупразни селски язовири ли ще се съживи икономиката на областта или с разпиляното и непрозрачно харчене на пари за АМ „Хемус“? Зад тези абсурдни управленски действия стоят конкретни хора, с конкретни имена.И единственият начин да не допуснем повтарянето им, е чрез създаването и спазването на ясни правила. Това няма как да се случи без правосъдна реформа. Всеки ден обяснявам на хората, че тази реформа няма за цел единствено вкарването на някакви хора в затвора. Целта е да бъдат освободени превзетите системи на управление в държавата. Защото тяхното превземане отблъсква инвеститорите, създава корупционни практики и всичко това води до загуба на огромен финансов ресурс. Нито една реформа не е смислено възможна без правосъдната реформа. Тя е основата, която ще позволи на държавата да диша. Защото само върховенството на закона може да гарантира празни чекмеджета и качествени пътища.

За да изградим това върховенство, е необходимо провеждането на честни и демократични избори, които да гарантират присъствието в парламента на хора, които искат тази промяна. Машинното гласуване е механизмът, чрез който това може да бъде постигнато, и чрез който изборният процес може да бъде заздравен. Само с машинното гласуване могат да бъдат преодолени порочните практики за фалшифициране на изборните резултати. В този смисъл, не ме учудва спускането на опорните точки от страна на ГЕРБ, че машинното гласуване е нещо изключително сложно. Крайно време е да спрем да внушаваме страх у хората. Крайно време е страхът да не е основен инструмент за управление. Не, машинното гласуване не е сложно, не е страшно и не отнема повече време. Имам възможността, заедно с нашия екип, да показвам почти всеки ден как се извършва самото гласуване чрез приложението разработено от доброволци на Демократична България. Да, машинното гласуване се използва в много малко държави от ЕС. Но също толкова малко са държавите с подобни порочни практики на изборни манипулации, в сравнение с България. Като политолог наблюдавам изборните процеси в Област Ловеч от доста години и смея да твърдя, че познавам перфектно ситуацията във всяка една от осемте общини. Купеният вот в областта е около 4 хил. души, като през годините имаше тенденции и към повишение. Това трябва да спре. Вярвам, че сигналите, които се дават от служебния кабинет в тази посока, ще достигнат и до нашия избирателен район. Бих искал да не сме единствената политическа сила в региона, която говори за тези проблеми открито и директно. До този момент обаче – сме!

България може да тръгне в правилния път единствено чрез реална свобода, отвоювана законност и осъзната модернизация.

Платена публикация по договор