oic20091311Жители и гости на град Ловеч имаха възможност да изразят своето мнение за това как европейските средства са подпомогнали развитието на областта и са повлияли живота на местната общност на18 и 19 септември, по време на откритите приемни на Областния информационен център в Ловеч, съобщават от там. Близо 90% процента от ловчалии, посетили изнесените приемни са усетили ефект от дейността на еврофондовете в региона, показват резултатите от допитването в Ловеч. Проучването бе направено като част от националната инициатива „Първите седем години на България в Европейския съюз“, реализирана от мрежата от 28 областни информационни центъра на територията на цялата страна, под патронажа на Заместник министър-председателя и министър на правосъдието Зинаида Златанова. В анкетата се включиха общо 116 човека, които отговориха на въпроса „Достигнаха ли до Вас европейските средства?“. 112 от анкетираните гласуваха с нарисувани усмихнати лица за „ДА“ и само 4 – с намръщени – за „Не“. 

oic20091313Екипът на Центъра предостави на гражданите и информация за най-знаковите и видими за региона проекти, реализирани с европейски средства. Голяма част от анкетираните бяха запознати с по-големите инфраструктурни проекти в областта и признаха, че независимо от грешките и трудностите, допускани в процеса на усвояване на средствата от ЕС, приноса на европейските фондове за развитието на областта е значителен. Някои от гражданите споделиха, че са участвали в европейски програми за заетост, други посочиха, че децата им са включени в извънкласни дейности по проект УСПЕХ или пък учат в ремонтирани по европроекти училища. Не липсваха и негативно настроени граждани и скептици, които споделиха, че още много може да бъде направено, както за града и хората, така и за по-доброто управление на евросредствата. Експертите на ОИЦ-Ловеч обясняваха на посетителите как европейските средства насърчават местната икономика oic20091312и повишават жизнения стандарт в областта чрез закупените оборудване и машини за бизнеса, по-добри пътища, обновени и модернизирани сгради на училища и детски градини, благоустроени градски паркове, наети на работа трайно безработни лица, положени грижи за възрастни и самотно живеещи хора и повишена квалификация и мотивация за работа. Гражданите получиха безплатни информационни материали, създадени по европроекти от бенефициенти от областта, както и издание на ОИЦ-Ловеч с добри практики от реализираните с евросредства в област Ловеч проекти.

 

2 коментара

  1. Екипа на този център има ли квалификацията да предостави информация за плячкосването на площада заради строежа на храма на сатаната и източването на общинския бюджет? Началник питай ги. Баат Минчо не желае да ме информира въпреки, че за това писах даже и на Европейския омбудсман.

  2. Естествено, напълно съм съгласен, че. европейските пари са определящи за живота тук. Изпращани от близките ни гурбетчии ежемесечно, те помагат на голяма част от останалите тук ловчалии да преживяват до следващия Мъниграм.

Comments are closed.