Борба с дезинформацията

В областта на здравето много активно се разпространяват невярна информация и дезинформация, включително за COVID-19. Важно е да разчитате само на достоверни източници, за да получавате актуална информация за епидемията от COVID-19.

Препоръчваме ви да следвате съветите на органите за обществено здравеопазване във вашата страна, както и да следите уебсайтовете на съответните европейски и международни организации – ECDC и СЗО. Можете да помогнете и като не споделяте непроверена информация от съмнителни източници.

Ние в Европейската комисия помагаме за борбата с дезинформацията чрез тясно сътрудничество с онлайн платформите. Насърчаваме ги да популяризират достоверните източници, да не популяризират съдържание, за което е доказано, че е невярно или подвеждащо, и да премахват незаконно съдържание или съдържание, което може да доведе до физическо нараняване.
Разграничаване на фактите от измислиците

Съмнявате се в достоверността на някои от историите, които сте прочели? Ето какви за фактите:
Кризата с коронавируса не означава разпадане на Шенгенското пространство. Напротив – виждаме колко важно е Шенгенското пространство за европейската икономика и начин на живот. В настоящата извънредна ситуация много държави от ЕС въведоха временен граничен контрол с цел забавяне на разпространението на коронавируса. Комисията обаче взема мерки веригите на доставки в целия ЕС да продължат да функционират, а потокът от стоки и основни услуги да не спира. Въвеждането на „зелени ленти“ ще позволи на всички товарни превозни средства да преминават вътрешните шенгенски граници в рамките на 15 минути. Научете повече тук.
mobile

 

 

Ако се събират мобилни данни, това винаги ще става при пълно спазване на правата на гражданите на неприкосновеност на личния живот и на защита на личните данни. Комисията поиска от далекосъобщителните дружества да предоставят анонимни и обобщени мобилни метаданни, което ще помогне при анализа на моделите на разпространение на вируса. Това не означава, че защитата е премахната: данните не дават възможност за проследяване или наблюдение на отделни потребители. Заключенията ще бъдат предоставени на всички държави членки. Този проект ще бъде в пълно съответствие с Общия регламент относно защитата на данните и законодателството в областта на неприкосновеността на личния живот и електронните съобщения, като отделните набори от данни на гражданите никога няма да бъдат идентифицирани.

 

ЕС и държавите членки се грижат за различни неща, като се координират. Възможността за приемане на закони на национално равнище за справяне с коронавируса принадлежи изцяло на държавите членки — Комисията няма право да се намесва в националното законодателство и решенията в сфери като здравеопазването. От друга страна, ЕС може да изготвя европейски политики и бързи, координирани и общоевропейски инициативи за справяне с кризата заедно с държавите членки. Така например решенията за въвеждане на ограничения на свободата на движение и за затваряне на границите на дадена държава се вземат на национално равнище, докато мобилизирането на средства в размер на 140 милиона евро от фондовете на ЕС за откриване на ваксина, нови видове лечение и диагностични тестове се извършва на равнище ЕС.

 

Мигрантите не пренасят COVID-19 в Европа. Коронавирусът се разпространява от едно заразено лице към друго лице по въздушно-капков път при кихане, кашляне или издишане и не се пренася от конкретна популация или група. Ако прочетете, че вирусът се разпространява целенасочено от мигранти или от конкретни етнически групи, бъдете сигурни, че подобни твърдения не са научно обосновани. Всъщност кризата с COVID-19 е световна криза, която изисква глобална солидарност.