На традиционно бляскава церемония на 18 октомври вечерта в Ловеч бе обявена ежегодната персонална награда за признание за професионален принос на лекар или зъболекар, практикуващ в общината.
Носител на барелеф „Св. Иван Рилски“ за 2019 г. е д-р Петя Станчева, началник на отделение по неонатология. Наградата и цветя на избрания връчи Венцислав Христов, ЗА кмет на Община Ловеч.
Две поощрителни награди – грамота и картина, бяха връчени от зам.-кмета Даниел Колев на д-р Асен Петков Стефанов (роден на 1974г.) и на д-р Цветан Митков Чоков (роден на 1965г.). Понеже д-р Чоков отсъстваше по уважителни причини, наградата прие негова представителка.
Тримата отличени лекари благодариха с топли думи на Община Ловеч, на своите колеги, сътрудници и пациенти за избора.
Венцислав Христов подчерта, че барелеф „Св. Иван Рилски“ се присъжда на лекар с такава професия, че наградата може да се чете като един символичен жест с пожелание за едно ново начало за нашия град.
Развълнуваната д-р Петя Станчева не пропусна да благодари на всички ангажирани в здравеопазването, както и на своя учител д-р Наташа Шопова, която 1985 г. е създала отделението по неонатология в Ловеч.
В събитието взеха участие още д-р Румяна Нановска – изпълнителен директор на МБАЛ „Проф. д-р. Параскев Стоянов“, д-р Анета Винева – директор на Регионална здравна инспекция, д-р Антонио Маринов – директор Районна здравна осигурителна каса, както и много лекари, зъболекари, медицински специалисти и граждани. В програмата по време на коктейла в Ловчанско читалище „Наука 1870“ звучаха изпълнения на класическа музика на дуото Хомяков – Калов. Водещ бе Ивона Дочева от Община Ловеч.
Наградената д-р Петя Стефанова Станчева е родена в гр. Летница. Завършва Висш медицински институт в Плевен през 1983г. Специализира „Детски болести“ в Медицинска академия в София – 1989 г.
През 2006 г. специализира неонатология в Медицинския университет в гр. София. От 1 април 1985 г. започва работа в неонатология в Ловеч, като от 1989 г. до момента д-р Станчева е началник на отделение по неонатология към МБАЛ – Ловеч
Официалната церемония за ежегодна персонална награда барелеф „Св. Йоан Рилски” се провежда за 12-та поредна година. Организатор е Община Ловеч, а съорганизатори са Регионална здравна инспекция – Ловеч, Районна колегия на Български лекарски съюз – Ловеч, Районна колегия на Български зъболекарски съюз – Ловеч и Районна колегия на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи – Ловеч.
Тази година тържеството се проведе в навечерието на 19 октомври, когато БПЦ почита скромния отшелник св. Йоан Рилски. Неговият ден е избран, за да изразим уважение и благодарност към българските лекари.
Припомняме, че номинации за лекар на годината в Ловеч се приемаха до 16 октомври. Финализиращата комисия по статута на наградата определи носителя й с тайно гласуване. Неин председател е Даниел Колев – заместник-кмет на Община Ловеч, членове са директорът на Регионалната здравна инспекция-Ловеч, директорът на дирекция „Образование, здравеопазване, социални и младежки дейности и спорт“ в общината, председателят на постоянната комисия по „Здравеопазване“ към общинския съвет и председателите на районните колегии на съюзите, съорганизатори на наградата. Състезаваха се трима лекари, като номинацията на РК на Български лекарски съюз бе за д-р Петя Станчева, д-р Асен Стефанов е номиниран от РК на Българския зъболекарски съюз, а номинацията на Община Ловеч, обобщила гражданския вот, е за д-р Цветан Чоков. Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи не издигна своя кандидатура.