Държавата и общината сближиха позициите си по отношение на терена на бившата казарма в централната част на Ловеч. В края на миналата година се проведоха поредица от срещи между областния управител Виктор Стойчев, кмета на Ловеч Страцимир Петков и председателя на Общински съвет Ловеч Стефан Тихолов. В дискусиите участваха и заместник кметовете, както и експерти от Областната администрация.

В хода на разговорите се постигна съгласие за иницииране на дискусия по темата, последвана от решение, в Общински съвет Ловеч, който по закон се разпорежда с общинската собственост. Предложението предвижда връщане на държавата на съответните идеални части от обединения терен на казармата, така че да се изпълни Решението на  Министерски съвет от декември 2017 г., с което терен от близо  пет декара е предоставен на Ловешката община за срок от пет години с условието да се изгради градски парк.

Срокът за реализиране на това условие изтече в края на 2022 г. и през месец август 2023 г. областният управител Виктор Стойчев инициира процедура по връщане на терена на държавата. Предвиденото възстановяване на държавната собственост в идеални части няма да попречи на реализиране на изготвения и внесен за финансиране през 2024 г. от Министерство на финансите проект за градски парк със зони за спорт, развлечения и почивка на въпросния терен.

„Удовлетворен съм, че в хода на разговорите с новото ръководство на Общината намерихме работещо решение на този казус и избегнахме съдебна процедура между държавата и общината, която вероятно щеше да попречи на реализирането на проекта за парк до произнасянето на съда. Очаквам до края на месец февруари общинските съветници да разгледат предложението и да гласуват прехвърлянето на дяловете на държавата, за да се спази закона“, заяви Виктор Стойчев.